Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 21:42

Πράσινο και διαχείριση κινδύνων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πράσινο και διαχείριση κινδύνων

 

Ομολογουμένως μόνο δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιον η εικόνα με τις καρατομημένες λεύκες στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και αυτό αποτυπώθηκε με αρκετά έντονο τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οπως αναφέρθηκε πάντως και στο χθεσινό ρεπορτάζ της “Ε”, αφορμή για αυτό ήταν η προσβολή των δένδρων από ξυλοφάγα έντομα στη βάση τους, γεγονός που ανάγκασε τους γεωπόνους του Δήμου Καλαμάτας να προχωρήσουν σε σημαντικό περιορισμό του ύψους των δένδρων σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσει μετά τις απαραίτητες διαδικασίες και περαιτέρω κόψιμο.

Ολο αυτό φυσικά φαίνεται ότι έγινε για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων καταστάσεων και ατυχημάτων από πιθανή πτώση των δένδρων, που ήταν αρκετά αδύναμα μετά την προσβολή τους.

Αλλωστε στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, θυμόμαστε την πτώση του δένδρου στην πλατεία Ελευθερίας το 2014, που είχε οδηγήσει τότε στον σοβαρό τραυματισμό μίας κοπέλας.

Οι κίνδυνοι στον δημόσιο χώρο δυστυχώς είναι πολλοί και είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να τρέχουμε εκ των υστέρων. Και η πρόληψη δεν έχει να κάνει μόνο με το κλάδεμα των δένδρων, αλλά και με τον διαρκή έλεγχο των μεγάλων δένδρων, ιδίως σε χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού, όπως πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.ά. Αλλά και με την επιλογή των δένδρων, που τοποθετούνται σε περιοχές έπειτα από αναπλάσεις.

Τα παραπάνω απαιτούν ένα οργανωμένο πλάνο από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές, για να υπάρχει σωστή παρακολούθηση της κατάστασης και να μην ελπίζουμε σε τυχαίο εντοπισμό των προβλημάτων ή ακόμα χειρότερα σε δακρύβρεχτες διαπιστώσεις μετά τα ατυχήματα.