Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 12:34

Ξεκάθαρα λόγια για δρόμο – τρένο – φυσικό αέριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Σημαντικά έργα υποδομής αναμένεται να βρεθούν στο προσκήνιο αύριο, κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Τρίπολη και τις συναντήσεις που θα έχει με στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Φυσικά σε επίπεδο Μεσσηνίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (εδώ και καιρό!) αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το πολυσυζητημένο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Και πλέον με την ολοκλήρωση των τυπικών γνωμοδοτικών διαδικασιών από τα Δημοτικά Συμβούλια και το αντίστοιχο Περιφερειακό δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες καθυστέρησης των επίσημων ανακοινώσεων.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξαγγελίες για την επάνοδο του σιδηροδρόμου στον άξονα βορράς – νότος στην Πελοπόννησο. Οι δυσκολίες γύρω από ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δεδομένες, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά το μεγάλο κόστος μετατροπής της γραμμής από μετρική σε κανονική. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι, τόσο ο υπουργός όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, να δείξουν πού ακριβώς στηρίζουν την αισιοδοξία τους για την ουσιαστική δρομολόγηση της επαναλειτουργίας, σε βιώσιμη βάση, του σιδηροδρόμου στην περιοχή.

Από την άλλη, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει ανοιχτό ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα (που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υποδομών) και είναι αυτό του φυσικού αερίου. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι τελικά τα δίκτυα Τρίπολης και Κορίνθου περνούν σε ιδιώτη, ενώ ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα δίκτυα στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο, Αργος). Κύκλοι του ενεργειακού χώρου εκτιμούν ότι οι παραπάνω πόλεις ενδέχεται να περάσουν στη ΔΕΔΑ, εξέλιξη που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση όμως και η υπόθεση του φυσικού αερίου αναζητάει ξεκάθαρες κουβέντες για να μην χαθεί στη... μετάφραση.

Αρχής γενομένης λοιπόν από τα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Καραμανλή, περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε αύριο αποσαφήνιση της κατάστασης ή αναμάσημα και... εκθέσεις ιδεών. Και φυσικά έπεται και το φυσικό αέριο, που η Περιφέρεια δείχνει να το στηρίζει, αλλά πρέπει να βγει μπροστά και να μην αναμένει παθητικά τις διαβουλεύσεις του “τριγώνου” κυβέρνηση – ΔΕΔΑ – ιδιώτης υπό το βλέμμα της ΡΑΕ.