Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 14:40

Οι αντιδράσεις του παρελθόντος και τα 40 εκ. ευρώ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εξετάσαμε και εμείς και οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου κατά πόσο το έργο θα μπορούσε να πάει από την παραλιακή χάραξη ή να πάει από πάνω. Αυτό που είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν πολύ απλό και νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι: Δεν μπορείς να έχεις δύο ανταγωνιστικούς δρόμους. Επομένως χρηματοδότηση για το κάτω κομμάτι εγώ δεν σας δίνω. Αυτή ήταν η σαφέστατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επομένως προχωράμε τις διαδικασίες και θέλουμε να ελπίζουμε ότι εντός 18 μηνών -γιατί έχει προχωρήσει ήδη η πρώτη φάση του διαγωνισμού- θα έχουμε ανάδοχο”.

Το επαναλαμβάνω, γιατί όταν έλεγαν τα ίδια οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες, υπήρχε αντίδραση στο νομό και διατυπώνονταν απόψεις για υπηρέτηση συμφερόντων και για υπονόμευση της ανάπτυξης της Μεσσηνίας.

Το θετικό είναι ότι το κράτος έχει συνέχεια και πως δίνεται πλέον η ευκαιρία να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να ανακηρυχθεί ανάδοχος για το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας.

Ο υπουργός είπε ακόμα, όσον αφορά τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, ότι “θέλουμε τους βουλευτές, τους τοπικούς φορείς, να συνδράμουν με τις προτάσεις τους, αλλά να ακούνε και το υπουργείο, γιατί το υπουργείο μπορεί με μεγαλύτερη νομίζω σοβαρότητα στο τέλος να πει ποια από αυτά που προτείνονται γίνονται και ποια όχι”.

Θα υπενθυμίσω ότι υπήρχε πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, σε περίπτωση που επιλεγεί η παραλιακή χάραξη, να χρηματοδοτήσει με χρήματα της Περιφέρειας, με 40 εκ. ευρώ, το τμήμα Πύλος - Μεθώνη. Θα προτείνω τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τον συνδετήριο παραλιακό δρόμο που ζήτησε η δημοτική αρχή της Καλαμάτας (κάτι σαν την Κρήτης), για να γνωμοδοτήσει θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αλλωστε το είχε προτείνει πρώτος ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας σε δηλώσεις του στην “Ε” στις 24 Απριλίου, επισημαίνοντας: “Θεωρώ ότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αυτά τα χρήματα θα ήταν ωφελιμότερο να αξιοποιηθούν για την αναπτυξιακή προοπτική του δυτικού παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας και του παραλιακού μετώπου του Δήμου Μεσσήνης, ώστε να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη”.

Οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης έχουν το λόγο και την υποχρέωση να πιέσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 14:04