Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 15:40

Συστράτευση για τα δίκτυα στο Φιλιατρινό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στα σημαντικά έργα που περιμένει η Μεσσηνία να προωθηθούν και να υλοποιηθούν για να κάνει ουσιαστικά βήματα ανάπτυξης, δεν είναι μόνο οι οδικοί άξονες. Είναι και ένα σπουδαίο έργο αγροτικής υποδομής, τα δίκτυα άρδευσης στο Φιλιατρινό φράγμα.

Το φράγμα έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς τα δίκτυα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ηταν λάθος σοβαρό που τα δίκτυα δεν δημοπρατήθηκαν μαζί, πακέτο με το φράγμα. Και αυτό το πληρώνει η Τριφυλία, το υφίστανται οι αγρότες μιας περιοχής με δυναμική και πρωτοπορία.

Την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του έργου την έχω επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν κι έχω επικρίνει προηγούμενες κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον και δεν πίεσαν όσο έπρεπε για να δρομολογηθεί το έργο.

Τα δίκτυα εντάχθηκαν τελικά στο ΕΣΠΑ, όμως ακόμα παραμένει η εκκρεμότητα. Πέρα από την ένταξη, το κρίσιμο ζήτημα είναι το έργο να έχει ωριμότητα και όλες τις αδειοδοτήσεις και τις απαλλοτριώσεις για να δημοπρατηθεί άμεσα και μόλις αναδειχθεί ανάδοχος κατασκευαστής να ξεκινήσει η υλοποίησή του, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Η προηγούμενη πληροφόρηση ήταν ότι από το έργο λείπουν οι απαλλοτριώσεις σε τμήματα που θα περάσουν τα δίκτυα για να φθάσουν και να φέρουν το νερό στον φιλιατρινό κάμπο, στα κτήματα και στις καλλιέργειες. Αν παραμένει έτσι η κατάσταση και με βάση την εμπειρία στην υλοποίηση των δημοσίων έργων, τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα.

Γι’ αυτό όλοι οι αρμόδιοι, η περιφερειακή αρχή και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλουν να κινηθούν χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος. Να δράσουν έχοντας υπόψη τους ότι πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Μεσσηνίας, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα τέλη Μαΐου κατέθεσαν νέα ερώτηση για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των δικτύων του φράγματος Φιλιατρών, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Μεσσηνίας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής και βουλευτή Λακωνίας του κόμματος Σταύρος Αραχωβίτης.

Επειδή το συγκεκριμένο έργο είναι το πιο σημαντικό, δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση. Θα πρέπει να υπάρξει υπερκομματικό ενδιαφέρον και τα δίκτυα να χρηματοδοτηθούν και να δημοπρατηθούν άμεσα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι χτύπημα και οπισθοδρόμηση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 12:53