Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 15:30

Η υπεύθυνη ενημέρωση και η υποκρισία των προσωπικών δεδομένων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η υπεύθυνη ενημέρωση και η υποκρισία των προσωπικών δεδομένων

Τα τελευταία περιστατικά σοβαρών ατυχημάτων στην περιοχή της Καλαμάτας (τροχαίο και πνιγμός), με την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης από το Νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, επιβεβαιώνουν πως το ίδρυμα χρειάζεται έναν άνθρωπο στον τομέα αυτό:

Χρειάζεται Γραφείο Τύπου, που θα απαντά και θα ενημερώνει υπεύθυνα και σοβαρά την τοπική κοινωνία. Εναν επαγγελματία της ενημέρωσης που θα πληροφορεί για το όποιο σοβαρό περιστατικό τους συναδέλφους του, χωρίς να προκαλείται το οποιοδήποτε πρόβλημα στη λειτουργία του ιδρύματος και στην προσπάθεια των γιατρών να σώσουν τους συνανθρώπους μας, που διακομίζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σε κρίσιμη κατάσταση.

Ολα αυτά γράφονται χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για συντεχνιακή ικανοποίηση και βόλεμα προσωπικό ή κάποιου συναδέλφου. Η λειτουργία Γραφείου Τύπου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα προσφέρει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση, θα δώσει τέλος στην αγωνία και το διασυρμό δημοσιογράφων που τιμούν τη δουλειά τους, και θα εξαφανίσει φαινόμενα κιτρινισμού και παραπληροφόρησης με στόχο τα παραπάνω “χτυπήματα” στο διαδίκτυο ή την ψευτοπροβολή για το “αποκλειστικό”.

Η υπεύθυνη ενημέρωση θα δώσει τέλος στις φήμες και τις διαρροές που αναπαράγονται σαν σπουδαίες ειδήσεις στην τοπική κοινωνία, που της αρέσει να εντυπωσιάζεται.

Τα τελευταία περιστατικά επιβεβαίωσαν και την υποκρισία με την προστασία των προσωρινών δεδομένων. Από την προσβολή και το διασυρμό της προσωπικότητας ενός ατόμου ακόμα και για ένα τσιγαριλίκι ή για μια έωλη κατηγορία που εξέπεσε στο δικαστήριο, έχουμε φτάσει στην πλήρη μυστικότητα και το κυνήγι μαγισσών.

Ακόμα και η... ηλικία ενός ανθρώπου που έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου και δίνει μάχη για να μείνει στη ζωή, θεωρείται προσωπικό δεδομένο. Ποιος θα καταλάβει, βρε παλικάρια, ποιος είναι ένας 55χρονος άνδρας που ανασύρθηκε από τη θάλασσα, στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας, χωρίς τις αισθήσεις του και δίνει μάχη για τη ζωή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου; Και αυτό μάλιστα, όχι αμέσως μετά το συμβάν που μπορεί να μην το έχει μάθει ακόμα η οικογένειά του, αλλά ύστερα από ώρες, κι ενώ το “ράδιο αρβύλα” και οι φήμες οργιάζουν στην πόλη;

Ενας “55χρονος άνδρας” που έκανε μπάνιο στην παραλία της Καλαμάτας ή παρασύρθηκε από αγροτικό αυτοκίνητο στο Ασπρόχωμα μπορεί να αποτελεί προσωπικό δεδομένο; Πόσοι 55χρονοι μπορούν να κάνουν μπάνιο την ίδια ώρα στην παραλία της Καλαμάτας ή να κυκλοφορούν στον παλιό εθνικό δρόμο από την Καλαμάτα προς τη Θουρία; Ελεος...

Για να σοβαρευτούμε. Προσωπικό δεδομένο είναι όταν ο 55χρονος είναι δημοσιογράφος της “Ε”, έχει τελειώσει το Πολιτικό της Νομικής, είναι ΠΑΟΚτσής και κατάγεται από το Πλατύ (όπως ο υπογράφων).

Για την υπεύθυνη ενημέρωση, για να κάνει σωστά τη δουλειά του ο δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του και τη δουλειά του, για να μην αναζητάει τους γιατρούς την ώρα που δίνουν μάχη για να σώσουν έναν άνθρωπο, υπάρχει λύση. Και αυτή δεν μπορεί να ακυρώσει το ρεπορτάζ και την έρευνα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 13:57