Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 16:10

Ψυχραιμία, ετοιμότητα και υπευθυνότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ανιούσα έχουν πάρει πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, με την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του πρώτου καιρού να ανήκει πια στο παρελθόν.

Αν μάλιστα δεχθούμε τον χοντρικό υπολογισμό, που ακουγόταν από επιδημιολόγους από τον καιρό του lockdown -ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που προκύπτει από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα- τότε γίνεται σαφές ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανησυχητική.

Το γιατί φτάσαμε από την καλή αντιμετώπιση του Απριλίου και του Μαΐου στη μεγάλη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο, έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, που καθημερινά συζητούνται. Ωστόσο αυτή τη στιγμή προέχουν δύο ζητήματα: Από τη μία να μην περάσουμε και σε επόμενο στάδιο αύξησης, κάτι που θα δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές του συστήματος υγείας και από την άλλη αν πραγματικά το σύστημα υγείας είναι σε θέση και μέχρι ποιου σημείου, να διαχειριστεί την κατάσταση που εικάζεται ότι ίσως υπάρξει από το φθινόπωρο.

Παράλληλα με τη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης λοιπόν, που έχει πάρει την ανιούσα, θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός ετοιμότητας για τυχόν νέα επιδείνωση. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα, αναμένεται νέα αύξηση κρουσμάτων με τη μαζική επιστροφή από τις διακοπές και με την εκ νέου επαφή με το οικογενειακό περιβάλλον και για αυτό οι επιστήμονες συστήνουν μεγάλη προσοχή σε όσους έχουν ευπαθή άτομα στον κοντινό τους περίγυρο.

Επειδή μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν θα ξεμπερδέψουμε σύντομα με την πανδημία, είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας, ώστε να υπάρξει μία ομαλότητα στα νέα κρούσματα και να μην υπάρξει μεγάλο κύμα.

Ψυχραιμία, ετοιμότητα και υπευθυνότητα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι το απαιτούμενο τρίπτυχο για το επόμενο διάστημα, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ό,τι γίνεται από τη δική μας πλευρά. Αυτά στο υγειονομικό πεδίο, διότι στο οικονομικό η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και οι οιωνοί όχι και τόσο αισιόδοξοι.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 12:04