Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 18:44

Το ήπιο πέρασμα του “Ιανού” να μην μας εφησυχάσει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το ήπιο πέρασμα του “Ιανού” να μην μας εφησυχάσει

 

Βαρύ ήταν το τίμημα που πλήρωσε η Θεσσαλία στο πέρασμα του “Ιανού”, με χαμένες ζωές και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις.

Καταστροφικό το πέρασμα και από άλλες περιοχές, όπως τα νησιά του Ιονίου, η Φθιώτιδα, η Ηλεία και η Κορινθία.
Τυχερή ήταν η Μεσσηνία, που παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις των τελευταίων ημερών δεν βρέθηκε τελικά στο πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα. Στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε ομολογουμένως ετοιμότητα, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο οι μηχανισμοί έκτακτης ανάγκης.
Το ήπιο πέρασμα του “Ιανού” από τη Μεσσηνία κόντρα στις προβλέψεις από τη μία έφερε την ανακούφιση των πολιτών, από την άλλη όμως μεταξύ αστείου και σοβαρού πολλοί σχολίασαν “πάλι μέσα έπεσαν οι μετεωρολόγοι!”.
Πώς θα πρέπει όμως να αντιδράσουμε την επόμενη φορά, που θα υπάρξει ανάλογη προειδοποίηση για ακραίο καιρικό φαινόμενο; Απαραίτητη η κινητοποίηση και η πλήρης ενημέρωση των πολιτών για όλα όσα προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν, χωρίς λοιδορία έναντι των επιστημόνων λόγω των όποιων άστοχων προβλέψεων.
Ας θυμηθούμε το καταστροφικό “χτύπημα” της κακοκαιρίας τον Σεπτέμβριο του 2016 στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, που στοίχισε ανθρώπινες ζωές, με τα απαραίτητα έργα υποδομής να μην έχουν ακόμα υλοποιηθεί.
Κλιματικά φαινόμενα σαν τον “Ιανό” δυστυχώς θα συναντάμε από εδώ και πέρα πολύ πιο συχνά στη χώρα μας και για αυτό ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, ενώ και οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο υποψιασμένοι για τις τυχόν συνέπειες.
Συντήρηση των υποδομών με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα και υπολογισμός τους στην κατασκευή των νέων έργων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μείωση του κινδύνου. Επίσης λιγότερος... βιασμός του φυσικού περιβάλλοντος, που μαζί με τα αυτονόητα χωρίς πανηγυρισμούς (καθαρισμός ρεμάτων, φρεατίων κ.ά.), αλλά και εκπαίδευση των πολιτών για την ενδεδειγμένη αντίδραση σε κάθε έκτακτη ανάγκη (σεισμός, πλημμύρα κ.ά.), θα μειώσουν τον κίνδυνο για άσχημες συνέπειες.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και καιρό παρούσα και θα πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε με αυτήν.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 13:53