Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 19:41

Να τρέξει το ΣΒΑΚ που θα δώσει λύσεις στην πόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να τρέξει το ΣΒΑΚ που θα δώσει λύσεις στην πόλη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Δήμο Καλαμάτας η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), του πολύ χρήσιμου εργαλείου για τα συγκοινωνιακά και κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

Λόγω του κορονοϊού οι εργασίες έχουν καθυστερήσει και η δημοτική αρχή οφείλει να τις ενεργοποιήσει και να επανεκκινήσει τις διαδικασίες διαβούλευσης κι ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ΣΒΑΚ είναι κρίσιμο για την επόμενη μέρα, για το μέλλον και την προοπτική της Καλαμάτας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια κι ενώ η πόλη αλλάζει, δεν προωθήθηκε καμία κυκλοφοριακή μελέτη.
Ο τέως δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας συνιστούσε υπομονή και περίμενε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος κι έπειτα να εκπονηθεί η μελέτη που θα έκανε προτάσεις και θα έδινε λύσεις στα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα.
Το κακό είναι ότι έχουν δρομολογηθεί έργα αναπλάσεων σε κεντρικούς δρόμους (Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη) και πλατείες (Υπαπαντής) χωρίς να έχουν μελετηθεί και προβλεφθεί οι συνέπειες στο κυκλοφοριακό και κυρίως στο ζήτημα της στάθμευσης, που πιέζει ολοένα και περισσότερο και υποβαθμίζει την πόλη.
Στη Ναυαρίνου ετοιμάζεται έργο ανάπλασης - μονοδρόμησης μεταξύ Φαρών και Ακρίτα, το μάστερ πλαν στο λιμάνι ολοκληρώνεται, η συζήτηση για την προοπτική του παραλιακού μετώπου αναμένεται να κυριαρχήσει, αλλά ο δήμος δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά την πολύπαθη περίοδο του καλοκαιριού.
Η Κοινότητα Καλαμάτας πρότεινε επέκταση των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης, στην Αριστομένους έως τη Φραντζή και στη Σιδηροδρομικού Σταθμού, αλλά στην πράξη δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η ολοκλήρωση των πεζοδρομήσεων στο Ιστορικό Κέντρο.
Και όλα αυτά ενώ η εικόνα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στα κεντρικά σημεία της πόλης είναι τριτοκοσμική και δεν έχει καμία σχέση με πόλη που καυχιέται για την ποιότητα ζωής της.
Νοοτροπίες κακές και συμπεριφορές προβληματικές άλλων χρόνων, κατοίκων κι επισκεπτών, δεν αλλάζουν. Ολοι μπαίνουν στο κέντρο και παρκάρουν όπου βρουν, παράνομα κι επικίνδυνα, για να μην κουραστούν και για να περπατήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο.
Γι’ αυτό το ΣΒΑΚ οφείλει να προχωρήσει πιο γρήγορα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του. Γιατί στοχεύει στο να διασφαλίσει ένα σύστημα μετακινήσεων και μεταφορών προσιτό σε όλους και να προωθήσει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης πέρα από το αυτοκίνητο. Να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από την παράνομη στάθμευση. Να αλλάξει νοοτροπίες περασμένων χρόνων.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 09:34