Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 16:40

Προστασία της ιδιωτικής ζωής VS παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προστασία της ιδιωτικής ζωής VS παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Στις 21 Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την ηλεκτρονική προστασία της ιδιωτικής ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιωτικά μηνύματα.

Όμως, όπως πληροφορεί ο Οργανισμός “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, το αποτέλεσμα είναι ότι καθίσταται παράνομη η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τους παρόχους υπηρεσιών για τη σάρωση μηνυμάτων με στόχο τον εντοπισμό υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την ανεύρεση μοτίβων κακόβουλης προσέγγισης με στόχο την κακοποίησή τους. Μάλιστα, “Το Χαμόγελο του Παιδιού” υποστηρίζει ανοιχτά ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυγχάνει να διατηρήσει την τεχνολογία για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και τη διαδικτυακή προβολή της”, καθώς η τεχνολογία σάρωσης μηνυμάτων λειτουργούσε κατασταλτικά υποστηρίζοντας απομάκρυνση τέτοιων εικόνων από το Διαδίκτυο, αλλά και προληπτικά, προλαβαίνοντας στην αρχή της επικοινωνίας την κακόβουλη προσέγγιση παιδιών. 

Βέβαια, όπως επισημαίνει και ο οργανισμός, αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών, όπως η Google, η Microsoft, η Linkedin, η Roblox και η Yubo App, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια των παιδιών και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κατεβάζουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ωστόσο, αυτή η νομοθεσία φαίνεται να αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την καταπολέμηση του φαινομένου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε μια εποχή μάλιστα που το πρόβλημα διογκώνεται με εκθετικό ρυθμό κι οι πάροχοι υπηρεσιών είναι πολύτιμοι σύμμαχοι των οργανισμών για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους, όπως είναι “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις 17 εκατ. εθελοντικές καταγγελίες που υποβάλλονται ετήσια στις αρμόδιες αρχές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης και κακόβουλη προσέγγιση παιδιών, σχεδόν 3 εκατ. φωτογραφίες και συνομιλίες είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την άνοιξη του 2020 η Europol ανέφερε αύξηση της διαδικτυακής διακίνησης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού.