Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 19:10

Ποιο είναι το μήνυμα της απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ποιο είναι το μήνυμα της απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου;

Την απόφαση να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί αύριο, ημέρα εορτασμού των Θεοφανίων, με όσα ίσχυαν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έλαβε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζοντας ανοιχτά την διαφωνία της με τα κυβερνητικά μέτρα. Μία απόφαση, που όπως αναμενόταν σήκωσε μεγάλη συζήτηση από την ώρα που έγινε γνωστή από τον εκπρόσωπο Τύπου μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα.

Ποιο όμως είναι το μήνυμα που περνάει στους πολίτες αυτή η απόφαση;
Προφανώς και είναι θεμιτό, οποιοσδήποτε φορέας ή μεμονωμένος πολίτης να θεωρεί άδικο ή παράλογο έναν νόμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοδικαίως ο νόμος σταματάει να ισχύει για τον ίδιο.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητάει την ισχύ όσων προέβλεπε η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου για τα περιοριστικά μέτρα. Η ίδια ΚΥΑ μεταξύ άλλων προέβλεπε και την λειτουργία του λιανεμπορίου με το σύστημα του click away, που από το πρωί της Κυριακής και για τουλάχιστον μία εβδομάδα αποτελεί παρελθόν.
Θα πρέπει να μπουν και οι έμποροι στην διαδικασία, όχι απλώς να εκφράσουν την έντονη διαφωνία τους με τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά να συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα να εξυπηρετούν τους πελάτες τους; Κι αν το έκαναν, ποια θα ήταν σε αυτή την περίπτωση η αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών;
Ή οι επαγγελματίες εστίασης, που έχουν να δουλέψουν τόσους μήνες, πρέπει να αρχίσουν να βγάζουν τραπέζια και να σερβίρουν;
Η εναρμόνιση της λειτουργίας της Εκκλησίας με το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν για όλο το φάσμα της κοινωνίας, δεν διαταράσσει το αίσθημα πίστης των πολιτών, αλλά θα βοηθούσε και στην γενικότερη τήρησή τους. Και είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές, μέχρι τώρα, η στάση αρκετών ανθρώπων της Εκκλησίας βοήθησε πολύ στην κοινωνική αποδοχή των μέτρων.
Παράλληλα όμως θα είχε ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο, να γίνει γνωστό εάν το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν απέναντι στην Εκκλησία της Ελλάδος δεσμεύσεις περί επικείμενης αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας των ναών και άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων, παράγοντας που πιθανόν να λειτούργησε ενισχυτικά στην χθεσινή δημόσια στάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 09:51