Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 19:32

Ο νέος αγωγός μεταφοράς νερού και οι πηγές Αγίου Φλώρου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο νέος αγωγός μεταφοράς νερού και οι πηγές Αγίου Φλώρου

 

Αυτή τη φορά ήμασταν τυχεροί. Η αποκατάσταση μιας ακόμα σοβαρής βλάβης στον παλιό προβληματικό αγωγό Φ600 μεταφοράς νερού από το Πήδημα στην Καλαμάτα, δεν είχε απρόοπτα και οι πολίτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν ταλαιπωρήθηκαν από τη διακοπή της ύδρευσης.

Ομως, είναι τόσο τραγική η κατάσταση του συγκεκριμένου αγωγού, που η υλοποίηση του έργου του νέου αγωγού μεταφοράς Φ800 πρέπει να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς και να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και παρατάσεις. Αν γίνεται, μάλιστα, να τελειώσει και πριν από τη συμβατική του προθεσμία.

Θα θυμίσω ότι η σύμβαση για το σπουδαίο έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη, προϋπολογισμού 11.127.000 ευρώ, υπογράφηκε τον Αύγουστο, παρουσία τού μέχρι πρότινος υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, από τον δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Θανάση Βασιλόπουλο και τον νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “Θέμελη Α.Ε.”. Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με έκπτωση 36,51%.

Στην πανηγυρική υπογραφή, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είχε σημειώσει ότι “ο αγωγός Φ800 15,5 χλμ. που θα κατασκευαστεί, μαζί με την κατασκευή μιας μεγάλης δεξαμενής στη θέση Αγιάννης Καρβούνης όπου ετοιμάζεται η μελέτη, θα λύσει οριστικά τα όποια προβλήματα υδροδότησης του δήμου. Ο αγωγός Φ400 6,9 χλμ. που περιλαμβάνεται στο έργο, θα συνεχίσει την υδροδότηση μέρους του Δήμου Μεσσήνης. Η δυναμική του συγκεκριμένου αγωγού εφόσον κάνουμε και κάποιες νέες γεωτρήσεις και συνδέσεις, θα ανέρχεται στα 55.000 κυβικά νερό την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει το Δήμο Καλαμάτας, μέρος του Δήμου Μεσσήνης και μελλοντικά θα μπορεί να καλύπτει (εφόσον αντικατασταθεί ο αγωγός με αγωγό Φ400 από Βέργα μέχρι Κιτριές και κατασκευαστεί τερματική δεξαμενή) και το Δήμο Δυτικής Μάνης”.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρικάκος είχε τονίσει πως “δεν επιτρέπεται στην εποχή μας να μην έχουμε λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης”.

Επειδή το έργο είναι σημαντικό, Δήμος Καλαμάτας, ΔΕΥΑΚ και Σύνδεσμος Υδρευσης θα πρέπει αμέσως να ξεκαθαρίσουν τη χάραξη του έργου, από πού θα περάσει ο αγωγός. Γιατί υπήρχαν επιφυλάξεις για την οδό Αθηνών που καθόριζε η μελέτη, λόγω μικρού πλάτους και της μεγάλης ταλαιπωρίας που θα προκαλέσει κι εξεταζόταν η λύση της Νέας Εισόδου. Επιπλέον είναι και η διέλευση του αγωγού από τον εθνικό δρόμο, όπου υπάρχει πικρή εμπειρία με το αντιπλημμυρικό έργο από το Νοσοκομείο στον Αντικάλαμο, όσον αφορά την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης.

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν άμεσα, για να υλοποιηθεί το έργο χωρίς καθυστερήσεις.

Και όσον αφορά τα 55.000 κυβικά που είπε ο δήμαρχος και τη δήλωση του υπουργού, καθοριστικό είναι το έργο της υδροδότησης, της ενίσχυσης του δικτύου από τις πηγές του Αγίου Φλώρου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ζητήσει την ένταξη του έργου στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει και να δρομολογήσει την ένταξη και υλοποίησή του.