Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 20:59

Μεγάλο ερωτηματικό το... εμβόλιο της οικονομίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μεγάλο ερωτηματικό το... εμβόλιο της οικονομίας

 

Σε ρυθμούς εμβολιασμού κινείται η διεθνής κοινότητα, καθώς στις περισσότερες χώρες έχει οργανωθεί σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα λήψης των σκευασμάτων, με την ελπίδα ότι ο πληθυσμός τους θα μπορέσει να “χτίσει” σταδιακά ανοσία και έτσι να υπάρξει θωράκιση έναντι του Covid-19, που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει φέρει τα πάνω - κάτω παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι στόχοι του σταδιακού εμβολιασμού 30.000 ατόμων ημερησίως και της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού έως τα τέλη Ιουνίου, φαντάζουν μάλλον ουτοπικοί. Ελπίδα όλων φυσικά είναι η όλη διαδικασία να προχωρήσει ομαλά, να τηρηθούν όλοι οι κανόνες προτεραιοποίησης του πληθυσμού και να λειτουργήσουν όπως προβλέπεται όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Πέρα όμως από το εμβόλιο κατά του Covid-19, τα δεδομένα του οποίου είναι φυσικά διεθνή και πανανθρώπινα, υπάρχει και ένα ακόμα... εμβόλιο, που περιμένουμε να βρεθεί για να δώσει λύση και στις άλλες συνέπειες που δημιούργησε η πανδημία. Πρόκειται για το εμβόλιο της οικονομίας, το οποίο είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα. Κι αυτό γιατί κάθε οικονομία και τα προηγούμενα χρόνια προ της πανδημίας είχε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπουν λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τα μέτρα οικονομικής σταθερότητας, που επιχειρείται να ισχύσουν μέσω διεθνών οργανισμών, κάθε χώρα καλείται πλέον να δημιουργήσει το έδαφος, πάνω στο οποίο θα “χτιστεί” η επόμενη μέρα.

Σε μία οικονομία σαν της Ελλάδας, που έχει... κουρελιαστεί την τελευταία δεκαετία και πλέον, η πανδημία ήρθε να δώσει ένα πολύ μεγάλο χαστούκι, που για αρκετούς επαγγελματίες φαντάζει ως ταφόπλακα. Η αγωνία για το τι θα ξημερώσει μετά την πραγματική νίκη έναντι του κορονοϊού ζορίζει όλο και περισσότερο το σώμα και το πνεύμα πολλών πολιτών, σε όποια επαγγελματική κατηγορία κι αν ανήκουν. Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι η νέα πραγματικότητα θα φέρει ζοφερές μέρες ή τουλάχιστον το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό, που πιθανόν σχεδίαζαν.

Αν και μπορούν να γραφτούν πάρα πολλά για όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και για όσα εικάζεται ότι θα έρθουν προσεχώς, για την ώρα ας κλείσουμε με την ελπίδα να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία εμβολιασμού, χωρίς αυτή να χρησιμοποιείται για τις δημόσιες σχέσεις ορισμένων, ώστε να έρθει η κοινωνία λίγο πιο κοντά στην πολυπόθητη κοινωνικοοικονομική σταθερότητα.