Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 20:50

Συνολική μελέτη για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Μεσσηνιακού Κόλπου αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και δεν δίνεται λύση, όπως επισημάνθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από τη Μικρή Μαντίνεια έως τις Κιτριές, που προγραμματίζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 9 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Να ξεκαθαρίσω ότι οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τις μειοψηφίες, δεν αφορούσαν την αναγκαιότητα και τη σημασία του έργου. Αφορούσαν καταρχάς το γεγονός ότι η επικαιροποίηση και η σύνταξη των μελετών δεν θα γίνουν από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, καθώς επίσης το υψηλό κόστος των μελετών και την υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια και όχι από το δήμο, τη στιγμή που η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας φαίνεται να έχει πιο σοβαρό πρόβλημα προσωπικού (μηχανικών) από την αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου.

Ομως, οι καθοριστικές ενστάσεις αφορούσαν το αποτέλεσμα των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην παραλιακή Αβία και τη Μικρή Μαντίνεια. Τα έργα έλυσαν το πρόβλημα στις περιοχές που έγιναν, αλλά το μετέφεραν πιο δίπλα, όπου είναι εξίσου σοβαρό.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση της προέδρου της Μικρής Μαντίνειας πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης, με καθιζήσεις μεταξύ της Μικρής Μαντίνειας και του Αρχοντικού, όπου έγιναν παρεμβάσεις. Μάλιστα, παρατήρησε ότι το πρόβλημα μεταφέρεται προς την Καλαμάτα.

Ακόμα, τονίστηκε ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατολίσθησης στην ακτή με τον γκρεμό, μεταξύ “Messinian Bay” και Μικρής Μαντίνειας, όπου μεταφέρεται το πρόβλημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μεταφορά του προβλήματος πιο δίπλα διαπιστώθηκε αρχικά με την παρέμβαση προστασίας που έγινε στον Κορδία, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.

Οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών ζήτησαν να μελετηθεί συνολικά ο Μεσσηνιακός Κόλπος, για να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της διάβρωσης. Και δεν είχαν άδικο.

Πρέπει να σταματήσει η αποσπασματική αντιμετώπιση και να εξεταστεί μια συνολική λύση, με τον καθοριστικό λόγο να τον έχουν τα αρμόδια πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι η πρωτοβουλία για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου.