Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 12:46

“Ελα μαζί μας και δώσε ζωή. Είναι στο αίμα σου”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
“Ελα μαζί μας και δώσε ζωή. Είναι στο αίμα σου”

Μια ακόμα εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτα, στο Κέντρο Υγείας. Είκοσι επτά συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα προσφοράς ζωής, αγάπης και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Νούμερο σημαντικό για τη συμμετοχή των εθελοντών, αλλά ταυτόχρονα μικρό, αν αναλογιστεί κανείς πόσοι συνδημότες μας έλειψαν, πόσοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν.

Η πατρίδα μας δεν μπορεί να είναι υπερήφανη για την εθελοντική συμμετοχή. Υπολείπεται άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς.
Η αιμοδοσία είναι η πιο εύκολη και πιο ανώδυνη μορφή εθελοντικής προσφοράς. Ολοι οι υγιείς και γεροί Ελληνες θα μπορούσαν να προσφέρουν αίμα και η πατρίδα μας να ικανοποιεί χωρίς προβλήματα τις ανάγκες της.
Οποιος μπορεί με ιατρική βεβαίωση να δίνει αίμα, οφείλει να το κάνει. Από τις ηλικίες που επιτρέπεται η αιμοδοσία, κανείς δεν πρέπει να απουσιάζει. Και αυτές οι ηλικίες είναι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού μας.
Στη γενιά μου, παρότι σπουδάσαμε, η πρώτη μας γνωριμία με την προσφορά αίματος ήταν ο Στρατός. Τότε, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 δώσαμε αίμα ως νεοσύλλεκτοι, είτε για να πάρουμε άδεια είτε για να αποφύγουμε τη ρίψη χειροβομβίδας. Ως μαθητές και ως φοιτητές, κανείς δεν μας είχε μιλήσει για την εθελοντική αιμοδοσία.
Σήμερα μαθητές και φοιτητές προσφέρουν αίμα, συμμετέχοντας σε εθελοντικές αιμοδοσίες. Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά αίματος εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών.
Η Πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει μία συνεπή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλο τον πληθυσμό, ξεκινώντας από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Και να είναι έτοιμη σε δομές υγείας για να στηρίξει το εγχείρημα.
Καθοριστική οφείλει να είναι και η συμβολή των Κοινοτήτων (ως θεσμός) σε πόλεις και χωριά. Να υπάρχει Τράπεζα Αίματος σε κάθε κοινότητα. Και η Τράπεζα Αίματος που δημιούργησε η Κοινότητα Καλαμάτας, να ξεχωρίσει, να δώσει το παράδειγμα.
“Ελα μαζί μας και δώσε ζωή. Είναι στο αίμα σου!”.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 08:29