Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 10:52

Η βία πίσω από τους εφήβους

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η επίθεση στο μετρό από τα δύο “αγρίμια” (έτσι χαρακτήρισε τα αδέλφια ο σταθμάρχης στην κατάθεσή του), 17 και 15 χρόνων, η ωμή βία και το μένος τους προς έναν άλλο άνθρωπο στα πλάνα, σόκαραν την κοινή γνώμη. 

Κι ίσως να ήταν αυτό, η δύναμη δηλαδή της εικόνας που σόκαρε περισσότερο, γιατί κατά τ’ άλλα η σημαντική αύξηση των φαινομένων βίας από εφήβους τα τελευταία χρόνια σίγουρα δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο. Εξάλλου, το ευρύτερο κοινωνικό σύστημα παίζει το δικό του ρόλο. Ανθρωποι πιεσμένοι από την οικονομική και κοινωνική δυσπραγία είναι πιο εύκολο να εκδηλώσουν καταστάσεις πίεσης και να μεταφέρουν στην καθημερινότητά τους τη βία που εισπράττουν από αυτό που συμβαίνει γύρω τους. Όταν όμως μιλάμε για εφήβους, τότε απαιτούνται εξειδικευμένοι χειρισμοί καταρχάς για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων και κατά δεύτερον για την αντιμετώπισή τους.
Ένας σημαντικός παράγοντας πρόληψης είναι η οικογένεια και το αξιακό της σύστημα. Τι συμβαίνει δηλαδή όταν κλείνει η πόρτα και παύει η οικογένεια να είναι σε κοινή θέα. Εκεί συμβαίνουν πολλά που τα εσωτερικεύει ο έφηβος ή η έφηβη και στην πρώτη ευκαιρία θα τα εκδηλώσει. Μια οικογένεια με καλή διαχείριση θυμού και συναισθημάτων μεταξύ των μελών, με αξιακούς κώδικες, με επίγνωση του ρόλου των γονέων, με ενσυναίσθηση, με κατανόηση, εκπαιδεύει το παιδί μέσα από την καθημερινή φυσική της παρουσία στο να λειτουργεί με σεβασμό.
Βέβαια, στην εφηβεία οι φίλοι αποκτούν πρωτεύοντα ρόλο κι ο μιμητισμός σε αυτήν την ηλικία είναι έντονος και υπάρχει ο θαυμασμός προς εκείνον που… μοιάζει δυνατός. Γι’ αυτό, καθοριστικό ρόλο παίζει και το σχολείο, κυρίως με τη δημιουργία ευκαιριών καλής επικοινωνίας, άμβλυνσης των κρίσεων και διαχείρισης των προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι έφηβοι και οι έφηβες έχουν ανάγκη διαπαιδαγώγησης· να καταλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους, να συναισθανθούν το τι προκάλεσαν και να εντοπιστούν οι λόγοι πρόκλησης επιθετικών συμπεριφορών.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 10:09