Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 16:10

Μια βόλτα στην παραμελημένη Φραγκόλιμνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μια βόλτα στην παραμελημένη Φραγκόλιμνα

“Στον τόπο αυτό έγιναν οι δοκιμαστικοί αγώνες για τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες στις 18 και 25 Φεβρουαρίου 1896 με πρωτοβουλία του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου” αναγράφει η μικρή μαρμάρινη επιγραφή στην πλατεία Μητροπολίτου Δασκαλάκη στη Φραγκόλιμνα.

Μία όμορφη περιοχή με ιστορία, η οποία όμως δεν παρουσιάζει και την καλύτερη εικόνα.
Κάνοντας μια βόλτα στην πλατεία, εύκολα βλέπεις ότι είναι παραμελημένη ή τουλάχιστον δεν παρουσιάζει την εικόνα μίας περιοχής, στην οποία όπως σημειώσαμε και παραπάνω έγιναν οι δοκιμαστικοί αγώνες για τους Ολυμπιακούς του 1896. Γεγονός, που θα μπορούσε μάλιστα η Καλαμάτα να το προβάλει, αλλά αυτό είναι μέρος μιας άλλης μεγάλης κουβέντας, για το πώς αναδεικνύονται σε μία πόλη τα διάφορα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, τα οποία αν και μικρά μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Παράλληλα λοιπόν με τη δημιουργία των “πάρκων τσέπης”, που σίγουρα ομορφαίνουν τις γειτονιές στις οποίες έχουν κατασκευαστεί, θα έπρεπε να υπάρξει ένα πλάνο συμμόρφωσης τοποθεσιών, όπως είναι η Φραγκόλιμνα. Διότι αναμφισβήτητα είναι καλό να δημιουργούνται νέοι και όμορφοι κοινόχρηστοι χώροι, αφού όμως διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η συντήρηση και ο ευπρεπισμός των υπαρχόντων.
Δυστυχώς το χεράκι μας στην απαξίωση μιας περιοχής το βάζουμε και εμείς ως πολίτες, καθώς τόσο αυτή την πλατεία όσο και άλλα σημεία της πόλης τα έχουμε μετατρέψει σε μεγάλα… καλάθια σκουπιδιών. Και η όποια παραμέληση του χώρου δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες πάντως -για να μην παρεξηγούμαστε- δεν αποτελούν αποκλειστικό… προνόμιο της Καλαμάτας.
Η αξιοπρεπής κατάσταση του δημόσιου χώρου είναι θεμελιώδης παράγοντας του πολιτισμού της καθημερινότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 10:09