Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 18:50

Τα αρχαία της Υπαπαντής παράδειγμα για τα νεοκλασικά της Τρίπολης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα αρχαία της Υπαπαντής παράδειγμα για τα νεοκλασικά της Τρίπολης

 

Αναμφισβήτητα μία από τις πιο δυνατές ειδήσεις στην τοπική επικαιρότητα ήταν το “πράσινο φως” του ΚΑΣ για τη σωστική ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής.

Εξέλιξη, που μεταξύ άλλων δικαίωσε και όλη την προσπάθεια που ξεκίνησε και συντονίστηκε από τη διαδικτυακή ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”.
Μέσα από όλο αυτό φάνηκε ότι εφόσον ένα αίτημα δεν είναι απλώς δημοφιλές αλλά και καλά τεκμηριωμένο, τότε μπορεί να πάρει ρότα υλοποίησης. Και φάνηκε ότι ομάδες πολιτών έχουν τη δύναμη να παρέμβουν αποτελεσματικά σε ζητήματα τοπικού χαρακτήρα και τελικά να συμβάλουν με τον τρόπο και τη δυναμική τους.
Η επιτυχής έως τώρα προσπάθεια της ομάδας “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” φαίνεται μάλιστα ότι ενέπνευσε πολίτες από τη γειτονική Τρίπολη να ξεκινήσουν τον δικό τους αγώνα για τη διάσωση και ανάδειξη τόσο των τελευταίων νεοκλασικών, όσο και της λαϊκής κληρονομιάς της πόλης.
Ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια μέθοδο -το διαδικτυακό κάλεσμα- και έχοντας όπως αναφέρεται από τους διαχειριστές, τον “θρίαμβο των Καλαματιανών συνανθρώπων μας” επιχειρούν να… σηκώσουν το θέμα των διατηρητέων κτηρίων, που όπως σε πολλές περιοχές της χώρας, έτσι και εκεί παραμένουν τριγύρω σαν φαντάσματα, θυμίζοντας το παρελθόν κάθε περιοχής.
Το ζήτημα των νεοκλασικών και της διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί ένα αμιγώς τοπικό θέμα, αλλά είναι μία υπόθεση για την οποία θα πρέπει συντονισμένα η Πολιτεία να δώσει κίνητρα και εργαλεία, ώστε αυτά να διασωθούν και να ενσωματωθούν αρμονικά στις σύγχρονες πόλεις συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Πρώτο βήμα φυσικά η διαδικασία αναλυτικής καταγραφής των κτηρίων, που έπρεπε πρώτα να χάσουν τη ζωή τους δύο παιδιά στη Σάμο, για να υπάρξει ευαισθητοποίηση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 10:34