Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 17:24

Η διασφάλιση της εργασίας πρόκληση για το δημογραφικό

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η διασφάλιση της εργασίας πρόκληση για το δημογραφικό

 

“H αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας.

Οι μέχρι σήμερα οικογενειακές πολιτικές που περιορίζονταν σε αποσπασματικά μέτρα επιδοματικής φύσης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα”.
Πρόκειται για διαπιστώσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο βλέπει, επιτέλους, πόσο απαραίτητο είναι να συνδυαστούν με θεσμικά - οριζόντια μέτρα. Οπως σημείωσε από το βήμα της Βουλής η αρμόδια υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, τα νέα μέτρα “θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής”.
Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση της δημογραφικής πολιτικής δεν μπορεί παρά να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Όπως και να εξασφαλίζει στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση παιδιών. Και φυσικά, ένα πεδίο το οποίο οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα αναμένουμε να διορθωθεί είναι τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων γονέων, ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Καθώς και να θεσμοθετηθεί μέσω του νέου εργασιακού νόμου η άδεια πατρότητας με αποδοχές για τον πατέρα, κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού και να υποστηριχθεί στην πράξη και στον ιδιωτικό τομέα. Απαραίτητη, επίσης, είναι η θεσμοθέτηση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης, γιατί ακόμα και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των παιδιών τους, διαρκεί προσωρινά και δεν διασφαλίζει τον εργαζόμενο/η, παρά μόνο για συγκεκριμένο χρόνο.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι για να δούμε και στην Ελλάδα αποτελέσματα στα δημογραφικά μας μεγέθη χρειάζεται η δημογραφική πολιτική να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να συνοδεύεται από γενναίες αλλαγές στον εργασιακό τομέα, τέτοιες που να διασφαλίζουν την ομαλή επαναφορά των εργαζόμενων γονέων στο περιβάλλον εργασίας τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 11:53