Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 13:10

Μία βόλτα στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μία βόλτα στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων

Ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα έχουν την τύχη μέσα στον αστικό ιστό να έχουν έναν χώρο αναψυχής σαν το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.

Ένας χώρος, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους και έχει πλέον συνδεθεί με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.
Κάνοντας μέσα στο Σαββατοκύριακο μία βόλτα στο πάρκο, δύσκολα μπορούσες να καταλάβεις ότι βρισκόμαστε σε περίοδο lockdown. Εκατοντάδες κόσμου κατέκλυσαν κάθε γωνιά του θέλοντας ουσιαστικά να απολαύσουν τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες και την ηλιοφάνεια. Ακόμα και τις... απαγορευμένες γωνιές (γήπεδα, παιδικές χάρες κ.λπ.), αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, που αφορά κυρίως την πραγματική (επι)τήρηση των μέτρων και το αν τελικά βρισκόμαστε σε πραγματικό lockdown ή κοροϊδευόμαστε, παίζοντας μάλιστα ακόμα περισσότερο με τα νεύρα των επαγγελματιών της εστίασης.
Από τη βόλτα στο πάρκο όμως ανακύπτει και ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά την ασφάλεια. Αυτό το διάστημα σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ευπρεπισμού και αναμόρφωσης ορισμένων σημείων του, με στόχο να δοθεί μία εικόνα ανανέωσης. Αυτό που όμως συναντάει το κοινό μέσα στο χώρο είναι η εικόνα ενός μεγάλου εργοταξίου, όπου σε διάφορα σημεία υπάρχουν κίνδυνοι για τα εκατοντάδες παιδιά, που καθημερινά παίζουν εκεί. Ανοιχτές τρύπες σε διάφορα σημεία λόγω προφανώς κηπουρικών εργασιών, λόφος από χώματα και πέτρες στον χώρο του πατινάζ και άλλα σημεία αποτελούν εστίες κινδύνου, ενώ δεν λείπουν και οι κίνδυνοι από τις πεπαλαιωμένες ή κατεστραμμένες υποδομές (βλ. σχάρες, φρεάτια κ.λπ.).
Έχουμε σημειώσει αρκετές φορές και κατά το παρελθόν ότι το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι πραγματικά ένας χώρος, που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τον Δήμο Καλαμάτας και ίσως θα πρέπει να υπάρξει ειδικό μοντέλο διαχείρισής του. Ωστε να εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, πλήρως και δωρεάν προσβάσιμος από τους πολίτες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 10:25