Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 07:57

"Ωτα ακούοντα;"

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ακοή και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα έχει καθιερωθεί η 3η Μαρτίου.

Η 3η του 3ου μήνα του χρόνου επιλέχθηκε λόγω ομοιότητας του αριθμού 3 με το αυτί του ανθρώπου. Η φετινή 3η Μαρτίου βρίσκει τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής, όπως και πολλούς άλλους συνανθρώπους τους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, λόγω του ότι η τρόικα και τα υπουργεία κόβουν διαρκώς ή καθυστερούν σταθερά τις συντάξεις και τα επιδόματά τους.
Ιδιαίτερη κατηγορία οι άνθρωποι με τα προβλήματα ακοής, γιατί πολλές φορές στην καθημερινότητά τους παλεύουν να αποδείξουν πως είναι απόλυτα υγιείς και λειτουργικοί σε σχέση με τους άλλους συνανθρώπους τους. Δύσκολη πολλές φορές η καθημερινότητά τους, γιατί σε αντίθεση με τα Αγγλικά, τα οποία τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι για παράδειγμα, τη νοηματική δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ να τη μάθουμε. Ούτε έστω τα βασικά σύμβολα. Αυτά τα γνωρίζουν κυρίως οι φοιτητές και οι επαγγελματίες του κλάδου των λογοθεραπευτών. Λες και μόνο αυτούς καλούνται να συναναστραφούν οι βαρήκοοι, σε όλη τους τη ζωή...
Αφορμές για σκέψη μάς έδωσε αυτή η όχι και τόσο γνωστή Παγκόσμια Ημέρα. Πόση σημασία δίνουμε άραγε εμείς οι ακούοντες σε όλα όσα ακούμε; Πόσες φορές κάνουμε πως δεν ακούμε αυτά που δε μας συμφέρουν, τα λόγια που μας μοιάζουν σκληρά;
Πολλή η φασαρία και πολύ μεγαλύτερη η δημαγωγία γύρω μας. Πολλά τα λόγια, τα περισσότερα από αυτά χωρίς ουσία και νόημα. Ας ήταν να επέλεγαν για λόγο τους τη σιωπή οι "ισχυροί" αυτού του τόπου... Να έκαναν ένα βήμα πίσω και για μια φορά να μη μιλούσαν. Μπας και σκέπτονταν λίγο περισσότερο, μήπως και αναλογίζονταν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους.
Να λοιπόν που υπάρχει κάτι πολύ ισχυρό, που συνδέει όλους τους ανθρώπους, ακούοντες και μη. Η ανάγκη για καθαρό και ειλικρινή λόγο, για απλότητα και σαφήνεια. Οχι άλλες φανφάρες και κούφια λόγια. Μας κούρασαν και δε χρησίμευσαν πουθενά.

Γιούλα Σαρδέλη