Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 19:34

Το δημοτικό τοπίο με το βλέμμα στο 2023

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο στο Δήμο Καλαμάτας, μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Και αρχίζει να διαμορφώνεται, να πολώνεται ενόψει του νέου πλειοψηφικού εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, με την εκλογή δημάρχου με 43% και κάτι από την πρώτη Κυριακή.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μαζεύει στη δημοτική αρχή όλους όσοι είναι πρόθυμοι να ενταχθούν, λόγω κομματικής προέλευσης (από το χώρο της Δεξιάς – Κεντροδεξιάς) και γιατί επιθυμούν να αναλάβουν θέση ευθύνης, έμμισθη ή και άμισθη, σε πρώτη φάση.
Αναμενόμενη, εξαιτίας της απλής αναλογικής, ήταν η εξέλιξη, παρότι άργησε, καθώς η πρόσκληση του δημάρχου για συνεργασία ή αποστασία -ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπει κανείς-, είχε σταλεί εδώ και καιρό σε ενδιαφερόμενους συμβούλους των μειοψηφιών.
Αρχίζει ο δήμαρχος να φτιάχνει την ομάδα, τον κορμό των υποψηφίων συμβούλων για τις εκλογές του 2023. Σύμβουλοι από τις παρατάξεις της Αλειφέρη, της Οικονομάκου, του Μάκαρη και του Κουκούτση θα είναι μαζί του, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και κάποιοι ακόμα από τις μειοψηφίες. Ο Θαν. Βασιλόπουλος με το δέλεαρ της εξουσίας επιχειρεί να δυναμώσει την παράταξή του και να στείλει μήνυμα σε ενδιαφερόμενους για το δήμο και σε αμφισβητίες της δύναμής του, πως θα είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα της ΝΔ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα έχουν έντονο κομματικό χαρακτήρα.
Στις μειοψηφίες υπάρχει συνεργασία στα σημαντικότερα θέματα. Οι παρατάξεις Κοσμόπουλου - Τζαμουράνη έχουν κοινή στάση και συμπεριφορά, με τη στήριξη των παρατάξεων Μαρ. Οικονομάκου, Μαν. Μάκαρη και Τόνιας Κουζή. Προκαλεί εντύπωση η στήριξη της Μ. Οικονομάκου που προέρχεται από το χώρο της Δεξιάς και της προηγούμενης δημοτικής αρχής Νίκα, γι’ αυτό και είναι αμφίβολη η συμπόρευση το 2023. Εδώ, δεν είναι τόσο έντονη και επιτακτική η κομματική στήριξη, καθώς για να υπάρχει ελπίδα επιτυχίας απαιτείται διείσδυση στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Με το βλέμμα στην επόμενη αναμέτρηση, θα έχει ενδιαφέρον το υπόλοιπο της τρέχουσας δημοτικής θητείας.