Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 20:41

Οι… αόρατοι τσιγγάνοι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Γεννήθηκε και είναι σαν να μη γεννήθηκε… Δεν έχει πατρίδα, ούτε υποχρεώσεις -άρα ούτε δικαιώματα.

Είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες ανιθαγενείς Ρομά που έφτασε τα 67 του χρόνια ως ένας από τους… αόρατους, χωρίς ιθαγένεια τσιγγάνους, και έπρεπε να συλληφθεί με χασίς και χάπια για να διαπιστώσει το κράτος ότι δεν έχει ταυτότητα. Τους τελευταίους 7 μόνο μήνες στο αστυνομικό δελτίο μετρήσαμε περισσότερες από 3-4 συλλήψεις ανιθαγενών Ρομά. Οι συλληφθέντες αυτοί δεν έχουν ποτέ εγγραφεί σε Δημοτολόγιο γιατί δεν έχει δηλωθεί η γέννησή τους και άρα δεν υπάρχουν για το ελληνικό κράτος.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά αδήλωτων στα Δημοτολόγια τσιγγάνων παντρεύονται, χωρίς να δηλώσουν πουθενά το γάμο τους. Ετσι διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα των παιδιών που θα γεννηθούν. Τα... αόρατα αυτά παιδιά δεν θα πάνε ποτέ στο σχολείο και το πιθανότερο είναι να τα εκμεταλλεύονται οι γονείς ή συγγενείς τους για να ζητιανεύουν ή μπορεί να πέσουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας, όπως συμβαίνει με δεκάδες τσιγγανόπαιδα από βαλκανικές χώρες. Επίσης και στη Μεσσηνία βλέπουμε παιδιά Ρομά με πρώιμες παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και από την ηλικία των 8 ετών, που εξωθούνται στην παρανομία για να την βγάζουν "καθαρή" οι μεγάλοι. Κι ακόμα και αν πέσουν αυτά τα παιδιά στην αντίληψη των Αρχών, για να αποκτήσουν ιθαγένεια και να έχουν αστυνομική ταυτότητα θα πρέπει να γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, άρα και έξοδα, αλλά και να αντιμετωπίσουν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Και παρόλο που η κατάσταση αυτή είναι γνωστή, όπως και οι όποιες συνέπειές της και θα έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί, η Πολιτεία δεν έχει καταλήξει σε σοβαρή προσπάθεια καταγραφής τους, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να μην συλλαμβάνεται κάποιος στα 67 του χρόνια χωρίς ταυτότητα γιατί δεν έχει ποτέ δηλωθεί η γέννησή του ούτε έχει αποκτήσει ιθαγένεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 01:54