Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 21:18

Διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις προτεραιότητες των έργων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τελικά το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” δεν ήταν ο θησαυρός που είχε παρουσιαστεί, η σωτηρία της αυτοδιοίκησης, αδικώντας το όνομα του αξέχαστου πολιτικού που του δόθηκε. Είναι ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δήμους, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια, όπως είχαμε υπολογίσει. Και μάλιστα, με παραθυράκι για εξυπηρέτηση ημετέρων αυτοδιοικητικών, που δεν χρειάζεται.

Αποτελεί συνέχεια του προγράμματος “Φιλόδημος” της προηγούμενης κυβέρνησης και οι χρηματοδοτήσεις του προσμετρώνται, περικόπτονται ανάλογα με αυτές που είχαν εξασφαλιστεί από το πρώτο πρόγραμμα.

Το θετικό για το Δήμο Καλαμάτας, όπως και για όλους τους δήμους της χώρας, είναι ότι η περικοπή γίνεται με βάση τα ποσά των έργων που έχουν συμβάσεις υλοποίησης, οπότε με τις μεγάλες εκπτώσεις που έχουν δοθεί η περικοπή είναι μικρότερη.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας άρχισε τις πιέσεις στην κυβέρνηση για να πετύχει όσα περισσότερα έργα γίνεται, ακόμα και από το όριο των 22 εκ. ευρώ που δικαιούται. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των 23 προτάσεων με πάνω από 60 εκ. που έχει συνολικά καταθέσει, για ιεράρχηση και καθορισμό προτεραιοτήτων, ώστε να μην χαθούν τα πιο σημαντικά έργα.

Σε αυτή τη διαδικασία ο δήμαρχος οφείλει να κάνει συμμέτοχο το Δημοτικό Συμβούλιο, το κορυφαίο συλλογικό όργανο του δήμου. Να βάλει σε διαβούλευση τις σκέψεις και τις προτάσεις ιεράρχησης και να ζητήσει και τις απόψεις των μειοψηφιών. Να κερδίσει θα έχει από μια τέτοια διαδικασία διαφάνειας και συνεργασίας. Θα καταγράψει διαφορετικές απόψεις, ενδιαφέρουσες προτάσεις και ουσιαστικούς προβληματισμούς, με στόχο το κοινό καλό, την επιλογή και την κατάταξη σε προτεραιότητα των πιο σημαντικών έργων του δήμου. Μια τέτοια διαδικασία θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική δυνατότητα του δημάρχου στις συζητήσεις και την πίεση προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την επιλογή των έργων από το “Αντώνης Τρίτσης” και η δημοτική αρχή οφείλει να έχει όλα τα όπλα στη διάθεσή της. Και μπορεί να καθορίσει με όλες τις δημοτικές παρατάξεις τον τρόπο διεκδίκησης της υλοποίησης των έργων που θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 21:02