Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 20:47

Τα νέα δεν είναι καλά για τους δρόμους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Τα πράγματα δεν πάνε καλά με τους δρόμους, με τα σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις, κάνοντας έναν απολογισμό τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως συνηθίζω να κάνω τη Μεγάλη Εβδομάδα, εδώ και χρόνια.
Το γεγονός ότι δεν θα κατέβουν χιλιάδες Αθηναίοι το Πάσχα μπορεί να μην αυξάνει την αγωνία για την επικινδυνότητα των δρόμων, όμως δεν μειώνει και τους κινδύνους ή την ανάγκη να οδηγούμε με σύνεση και υπομονή στους τριτοκοσμικούς δρόμους του νομού.
Τα μοναδικά έργα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται φέτος, το καλοκαίρι εκτός απροόπτου, είναι οι δρόμοι Μεσσήνη - Λάμπαινα και Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Εργα που μελετήθηκαν από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν κατάφερε ούτε να τα δημοπρατήσει. Οπότε, και μόνο το ότι έχουν αναδόχους και θα ξεκινήσουν το 2021 είναι σπουδαία εξέλιξη. Η μόνη θετική για τον τόπο, με τον πήχη τόσο χαμηλά – καθώς άλλο ευχάριστο νέο δεν υπάρχει.
Ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι, ένα τμήμα ούτε 8 χιλιομέτρων στον επικίνδυνο οδικό άξονα Ριζόμυλος - Κορώνη, είναι άγνωστο πότε και… αν θα ολοκληρωθεί. Γιατί το πιο κρίσιμο τμήμα του, η παράκαμψη Πεταλιδίου, με την απόφαση του ΚΑΣ για προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορώνης, κοστίζει ακριβά, τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ. Και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκείνη που θα έβαζε 40 εκ. ευρώ για το δρόμο Πύλος - Μεθώνη, για να γίνει παραλιακός ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ζητεί τη χρηματοδότηση της παράκαμψης Πεταλιδίου από το υπουργείο Υποδομών. Από το υπουργείο η Περιφέρεια ζητεί και τη χρηματοδότηση της παράκαμψης Γιάλοβας, που κοστίζει 45 εκ. ευρώ.
Στα αζήτητα είναι και ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα, που ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Οπότε, σώφρον θα είναι να πιέσουμε για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη, γιατί είναι ο μοναδικός που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία και μπορεί να ξεκινήσει το 2022 ή το 2023. Για τους υπόλοιπους δρόμους… ένας Θεός ξέρει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 20:00