Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 22:46

Σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο με τι χαρακτηριστικά;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Η επαναλειτουργία του μετρικού δικτύου και συγκεκριμένα από την Πάτρα έως την Καλαμάτα, από την Κόρινθο έως το Άργος και το Ναύπλιο και από την Τρίπολη έως την Καλαμάτα αποτελούν στόχευση του ΟΣΕ. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη χθεσινή συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Αθανασίου Κοτταρά στο metaforespress.gr.
Είναι φυσικά θετικό ότι το θέμα του σιδηροδρόμου παραμένει για την Πελοπόννησο ζωντανό, αλλά ξεκάθαρα είναι πολύ διαφορετικά τα χαρακτηριστικά της γραμμής Πάτρα - Καλαμάτα από αυτά της σύνδεσης της Καλαμάτας με Τρίπολη και Κόρινθο.
Την ώρα που περιμένουμε να μπει σε τροχιά υλοποίησης το οδικό τμήμα Πάτρα - Πύργος, αβέβαιο παραμένει το μέλλον του υπόλοιπου δρόμου έως την Τσακώνα. Έτσι η προοπτική της αναβίωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Αχαΐας με τη Μεσσηνία, με αισθητά γρηγορότερες ταχύτητες από αυτές που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει μία αξιόπιστη συγκοινωνιακή λύση στο μέλλον.
Από την άλλη και δεδομένου ότι υπάρχει εδώ και χρόνια ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα που έχει μειώσει σημαντικά τους χρόνους μετακίνησης, ο σιδηρόδρομος θα πρέπει να παίξει μάλλον διαφορετικό ρόλο, που θα έχει να κάνει με την προαστιακή σύνδεση των μεγάλων πόλεων με τις γύρω κοντινές περιοχές και παράλληλα να αποτελέσει μία πολύ καλή τουριστική λύση, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων περιοχές με σημαντικό φυσικό κάλλος.
Με πολύ ενδιαφέρον πάντως περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης που “τρέχει” ο ΟΣΕ για την αξιοποίηση ολόκληρου του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου, μιας περιοχής, όπου ο σιδηρόδρομος λειτούργησε από τα τέλη του 19ου αιώνα και πλέον έχει περάσει σε απαξίωση. Το τρένο μπορεί και πρέπει ξανά να σφυρίξει στην Πελοπόννησο, αλλά απαιτείται αφενός να εκσυγχρονιστεί και αφετέρου να αποφασιστούν τα χαρακτηριστικά που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της κάθε γραμμής.