Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 10:22

Να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας

Γιάννης Σινάπης

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι η “καρδιά” της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αυτό το διαπιστώνει ο καθένας που το επισκέπτεται ως ασθενής ή συνοδός. Είναι μια εμπειρία ζωής - ξεχωριστή κάθε φορά, όπως αυτή που έζησα ως συνοδός οικείου μου προσώπου το απόγευμα του Αγίου Πνεύματος.
Γιατροί, νοσηλεύτριες, τραυματιοφορείς, πλήρωμα του ΕΚΑΒ, ασθενείς, συνοδοί και η νοσηλεύτρια που υποδέχεται και θερμομετρεί τον κόσμο στην είσοδο των Επειγόντων, στη νέα δύσκολη πραγματικότητα του κορονοϊού και της προστασίας από αυτόν, ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο και τη δική του διαφορετική ψυχοσύνθεση, που επηρεάζει και τη συμπεριφορά του.
Ηλικιωμένοι ασθενείς με αρκετά νοσήματα που υποτροπίασαν, ατυχήματα από τραυματισμούς ή τσιμπήματα εντόμων, ακόμα και μικρά παιδιά με πόνο στην κοιλιά που φοβούνται την ένεση... Ασθενείς που προσέρχονται με ΙΧ αυτοκίνητα, μηχανάκια (τρικάβαλο με το μικρό στη μέση) και με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, το πλήρωμα του οποίου ντύνεται με την ειδική στολή για προστασία όταν πρόκειται για ύποπτο περιστατικό για κορονοϊό.
Ο στόχος είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων, η παροχή των πρώτων βοηθειών και η σωστή φροντίδα μετά την αξιολόγηση των περιστατικών.
Το συμπέρασμα από αυτή τη νέα εμπειρία -επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά- είναι η ανάγκη για στήριξη της δημόσιας υγείας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η συνέχιση της προσπάθειας για την αυτονομία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να έχει δική του δύναμη, ειδικευμένους γιατρούς, όσους χρειάζεται, για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους χωρίς να εξουθενώνονται. Για να μπορούν να εργάζονται με ανθρώπινα ωράρια και να εξετάζουν τους ασθενείς με προθυμία, συνειδητοποιώντας τη σπουδαία αποστολή τους.
Είναι και η κάλυψη των κενών στους γιατρούς, με προτεραιότητα στις βασικές ειδικότητες, ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες και να υπάρχει πάντα γιατρός για τον ασθενή που προσέρχεται.
Ο στόχος από την πλευρά μας: Να στηριχθεί το έργο των λειτουργών της υγείας, που δίνουν αγώνα στο νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 06:54