Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 21:40

Η Παλαιόχουνη και τα εγκλήματα για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Παλαιόχουνη και τα εγκλήματα για τα σκουπίδια


Γιάννης Σινάπης

Τεράστιος φάνταζε στα μάτια μου ο χώρος όπου κατασκευάζεται η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, η μεγαλύτερη, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας. Η πρώτη μου εντύπωση για την επιλογή του χώρου ήταν θετική. Φαίνεται να είναι σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές, δεν νιώθεις ότι επηρεάζει τόπο με κόσμο. Ολόγυρα βέβαια το μέρος είναι καταπράσινο, ελκυστικό. Και αυτό είναι που με ενόχλησε.
Το καταπράσινο τοπίο και το μέγεθος του χώρου δικαίωσε όσους υποστηρίζαμε ότι ιδανική επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η Μεγαλόπολη. Ενας χώρος για όλη την Περιφέρεια, σε κορεσμένο τμήμα λιγνιτωρυχείου, με τη μονάδα να δουλεύει στη μεταλιγνιτική εποχή της περιοχής, προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του έργου και κατά την 25ετή λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Και όσον αφορά τη ρύπανση, όσο ενοχλητική και να είναι, δεν θα φτάνει με τίποτα αυτή από την εξόρυξη και την αξιοποίηση του λιγνίτη.
Εγιναν λάθη, εγκλήματα από την εποχή του αείμνηστου περιφερειάρχη Αντώνη Ματσίγκου μέχρι και πιο πρόσφατα, από όσους πήραν αποφάσεις, που φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και δεν έκαναν τις υπερβάσεις που έπρεπε.
Χαρακτηριστική, για να επιστρέψουμε στην Παλαιόχουνη, είναι η χωροθέτηση που έκανε η ανάδοχος εταιρεία για όλο το έργο και καθόρισε τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Κορινθίας, της Αργολίδας και του μεγαλύτερου μέρους της Αρκαδίας κάτω από την Τρίπολη. Ετσι το πολιτικό προσωπικό ξεμπέρδεψε με το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τις περιοχές αυτές.
Εδώ που έχουμε φτάσει, η ολοκληρωμένη διαχείριση με ΣΔΙΤ είναι μονόδρομος. Μένει, όμως, να ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με την τιμή που θα πληρώνουν οι δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες, με το αν υπάρχουν ποινές για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και για τα υλικά ανακύκλωσης που θα φτάνουν στις μονάδες.
Υ.Γ.: Την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων την ακύρωσαν οι ίδιοι οι δήμαρχοι, λόγω του πολιτικού κόστους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 21:21