Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 22:29

Η Πολιτεία να δράσει με γενναιότητα, όπως δεν έκανε στη μάχη κατά της πυρκαγιάς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Πολιτεία να δράσει με γενναιότητα, όπως δεν έκανε στη μάχη κατά της πυρκαγιάς

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Οι πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας δεν είναι Εύβοια. Η καταστροφή δεν είναι πρωτόγνωρη και τρομακτική, όπως αυτή στο (μέχρι πρότινος) πανέμορφο νησί της Στερεάς Ελλάδας, που έχει καθηλώσει τον κόσμο στις τηλεοράσεις και προκαλεί θυμό και θλίψη σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Αυτό, όμως, δεν ελαχιστοποιεί την τραγική κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές του Βασιλιτσίου, της Ανω Μεσσηνίας και του Μαγκλαβά (Βλαχόπουλου), δεν απαλύνει τον πόνο, δεν καλύπτει την απελπισία και την απόγνωση των ανθρώπων που επλήγησαν, που έχασαν το βιος τους, τους κόπους μιας ζωής.

Στην Ανω Μεσσηνία μπορεί να μην χάθηκε ανθρώπινη ζωή, όπως ήταν η προτεραιότητα της κυβέρνησης και των δυνάμεων πυρόσβεσης και καταστολής, όμως υπάρχει θυμός και αγανάκτηση, γιατί δεν δόθηκε μάχη για την προστασία των περιουσιών, όπως δινόταν τα προηγούμενα χρόνια, με σχέδιο και οργάνωση στην πράξη.

Ανθρωποι έχασαν όλα τα ελαιόδεντρα που είχαν και τους έδιναν το εισόδημα για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, άλλοι έχασαν κάποια ζώα και τους στάβλους τους κι έχουν μείνει χωρίς τροφή για τα ζώα τους.

Ο κόσμος που βρίσκεται σε απόγνωση και απελπισία, που νιώθει ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει ξανά την περιουσία που έκανε χρόνια να δημιουργήσει, περιμένει την Πολιτεία να δράσει αμέσως, τώρα, με γενναιότητα, όπως δεν έκανε στη μάχη κατά της πυρκαγιάς. Περιμένει να δει κλιμάκια στις καμένες εκτάσεις για αυτοψία και καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και σε κτήματα. Να λάβει ζωοτροφές για τα ζώα του και να δει αμέσως τις αποφάσεις για κήρυξη του τόπου του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να μάθει τώρα ότι ξεκινάει ο σχεδιασμός για τα αντιπλημμυρικά έργα που θα σώσουν τον ίδιο και τους συγχωριανούς του.

Ο κόσμος περιμένει από τους υπεύθυνους, από τους έχοντες την εξουσία να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων, να νομοθετήσουν και να εφαρμόσουν το πλαίσιο που θα προστατεύσει τα δάση και τις περιουσίες και δεν θα επιτρέπει στον πύρινο εφιάλτη να μπαίνει στα χωριά χωρίς αντίσταση και να κόβει βόλτες από νομό σε νομό, σκορπώντας την καταστροφή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 22:21