Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 21:20

“Ολοι θα περάσουμε από τον κορονοϊό”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι σε μία σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ένας φίλος γιατρός έλεγε ότι "όλοι θα περάσουμε από τον κορονοϊό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο", ήταν ενδεχομένως δύσκολο να αντιληφθούμε πλήρως τι εννοούσε. Και να που ένα χρόνο μετά η ίδια η πραγματικότητα τον επιβεβαιώνει, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που καθημερινά μολύνονται από τον Covid.

Αυτό που ήθελε να πει ο φίλος γιατρός (σε μία περίοδο που τότε η κυκλοφορία του εμβολίου φάνταζε αρκετά μακριά), ήταν ότι σε σημαντικό βαθμό είναι στο χέρι μας πώς θα τα πάμε με τον ιό. Είτε μέσω του εμβολιασμού θα μπορέσουμε να τον αποφύγουμε ή να τον περάσουμε σαφώς ηπιότερα, είτε χωρίς εμβόλιο θα οδεύουμε στο άγνωστο με... βάρκα την ελπίδα.

Η διαρκώς αυξανόμενη μετάδοση του ιού σε καθημερινή βάση δείχνει λοιπόν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλοι ερχόμαστε σε επαφή με τον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της χώρας, αν και ακόμα Αύγουστος, έχουν αρχίσει να δέχονται τέτοια πίεση που ουσιαστικά τίθεται σε κίνδυνο και η δυνατότητα της ορθής λειτουργίας και μη Covid κλινικών. Δεν χρειάζεται φυσικά να αναλύσουμε περαιτέρω τι σημαίνει αυτό…

Και επειδή μπροστά μας έρχεται ένας χειμώνας - ανηφόρα, με την πορεία μέχρι το... ξέφωτο της ελευθερίας να μην είναι ακόμα ορατή, ας αναλογιστεί καθένας από εμάς τις ευθύνες του για τον εαυτό του και τον κοινωνικό του περίγυρο.

Και για το τέλος ας θυμηθούμε τι γράφαμε στις 10 Νοεμβρίου 2020 από αυτήν εδώ τη στήλη, εν αναμονή τότε των εμβολίων:

"Το δεύτερο κύμα του ιού και στη χώρα μας δείχνει πιο έντονα τα... δόντια του. Γι’ αυτό καθένας από την πλευρά του (κυβέρνηση - επιστήμονες - πολίτες) ας δείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα και ας μην σταθούμε στην όποια επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. Γιατί αλλιώς δεν θέλει και πολύ η κατάσταση, μιλώντας με στοιχηματικούς όρους, να γίνει “άσος ημίχρονο - διπλό τελικό”."

 

Υ.Γ.: Τώρα που όλο και περισσότερες κλίνες από μη Covid κλινικές γίνονται Covid, είναι σαφές ότι μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις όλοι πρέπει να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας και να μην προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με αριθμητικά… κόλπα. Μακάρι έστω και τώρα να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει το σωστό μείγμα Covid και μη Covid κλινών και να μην φτάσουμε να πάνε πίσω κι άλλα ζητήματα υγείας του πληθυσμού.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 21:41