Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 22:14

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η προστασία των παιδιών σε αυτή τη χώρα αλλά και οι αξίες με τις οποίες μεγαλώνουν, είναι μια μεγάλη και ανεξάντλητη κουβέντα. Προσωπικά θα σταθώ σε ένα πολύ μικρό μέρος σε ό,τι αφορά τις αξίες που μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές μέσω των μέσων ενημέρωσης και των διαφόρων ειδών τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Πριν όμως, να ξεκαθαρίσω ότι είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα πατήσω το κουμπί της τηλεόρασης για να παρακολουθήσω ένα ριάλιτι ή κάποιο “γνωστό” σίριαλ με υψηλή τηλεθέαση. Γενικώς απέχω από οτιδήποτε εύπεπτο, αλλά και δήθεν ποιοτικό προβάλλεται, γράφεται ή διαφημίζεται με οποιονδήποτε τρόπο, απλά επειδή το κάνουν οι γύρω μου. Ενοχλούμαι όμως όταν άνθρωποι με κύρος λόγω του επαγγέλματός τους λιθοβολούν τα μέσα ενημέρωσης και καταχειροκροτούνται όταν προειδοποιούν ότι περιοδικά και τηλεοπτικά προγράμματα που ασχολούνται με παίκτες ριάλιτι και celebrities διαβρώνουν την αξιακή συνείδηση των παιδιών προβάλλοντας λανθασμένα πρότυπα.

Φυσικά και δεν διαφωνώ ότι τέτοιου είδους προγράμματα και δημοσιεύματα προβάλλουν λάθος πρότυπα. Όμως η τηλεόραση, τα περιοδικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν προβάλλουν αποκλειστικά και μόνο αυτά, αλλά και έτσι να ήταν, μιλάμε πάντα για επιχειρήσεις που σκοπεύουν στο κέρδος και όχι για… εκπαιδευτική τηλεόραση. Αν θέλουμε λοιπόν να βρούμε τι πραγματικά φταίει και αυτού του περιεχομένου τα θεάματα έχουν μεγαλύτερη πέραση στο κοινό, ας ξεκινήσουμε από το σπίτι του καθενός και τα πρότυπα που περνάνε οι γονείς στα παιδιά τους. Ας εξετάσουμε επίσης το ρόλο του σχολείου στη διαμόρφωση της παιδείας κάθε μαθητή, τα ερεθίσματα και τις κοινωνικές δεξιότητες και γνώσεις που αυτά λαμβάνουν από το προνήπιο. Και ας δούμε ακόμα, αν τα παιδιά έχουν από το περιβάλλον τους προσλαμβάνουσες και επιλογές τέτοιες που διαμορφώνουν μελλοντικούς πολίτες με κριτικό πνεύμα και πνευματική καλλιέργεια.

Είναι υποκριτικό για μένα να συνηγορείς στο ότι ένα παιδί διαβρώνεται ηθικά από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα όταν έχει επιλογές από το περιβάλλον του.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 21:42