Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 21:41

Παιδιά και... Πολιτεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει χρόνο με το χρόνο η νεανική παραβατικότητα στη χώρα μας, από… άγνωστη έννοια για την ελληνική κοινωνία πριν κάποια χρόνια. Σύμφωνα με την Αστυνομία και τους επιμελητές ανηλίκων, μιλάμε για συλλήψεις παιδιών ηλικίας 9 και 10 χρόνων που κατά κύριο λόγο προέρχονται από προβληματικές ή διαλυμένες οικογένειες.
Κλοπές κινητών τηλεφώνων ή μικροποσών, επαιτεία και πορνεία οδηγούν τα παιδιά και τους εφήβους ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων. Ενα δικαστήριο που -αν και θα 'πρεπε- δεν έχει αυτοτέλεια, αφού οι δικαστές και εισαγγελείς που αναλαμβάνουν να δικάσουν υποθέσεις ανηλίκων δεν ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές. Από την άλλη η Πολιτεία -χωρίς να στερείται νόμων- στερείται κατάλληλων υλικοτεχνικών δομών και σωστά εκπαιδευμένου έμψυχου δυναμικού ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες πρόληψης, προστασίας και επανένταξης των ανήλικων παραβατών.
Η έξαρση, που κατά κοινή ομολογία των αρμόδιων αρχών προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς, δεν φαίνεται να αγγίζει την Πολιτεία. Ισως γιατί ακόμα η νεανική παραβατικότητα δεν αγγίζει τα επίπεδα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών ή των ΗΠΑ. Πάντως κοινό μυστικό στην εκπαιδευτική κοινότητα ακόμα και της Μεσσηνίας είναι το φαινόμενο της σχολικής βίας που λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο σχολικός και πιο πρόσφατα ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι μορφές της νεανικής παραβατικότητας που βρίσκει παντελώς απροετοίμαστους γονείς και καθηγητές.
Ακόμα και οι επίσημοι θεσμοί της Πολιτείας ελάχιστη συμβολή είχαν μέχρι τώρα στον περιορισμό φαινομένων θυματοποίησης παιδιών στο σχολικό τους περιβάλλον.
Η θέσπιση θεσμών και νόμων δεν αρκεί για να δοθούν λύσεις, όταν δεν υπάρχουν δομές αλλά και άνθρωποι για να τα υποστηρίξουν. Είναι λυπηρό σε μια ευρωπαϊκή χώρα παιδιά που βιώνουν την κακοποίηση και παραμέληση από τις οικογένειές τους να βιώνουν μια δεύτερη κακοποίηση ως πολίτες από την αδιαφορία της Πολιτείας.

 

Νικολέττα Κολυβάρη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 13:08