Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 21:43

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο

 

 

Η Γαλλία θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στην αντισύλληψη στις νέες κάτω των 25 ετών. Η δωρεάν πρόσβαση στην αντισύλληψη, που θα ξεκινήσει από του χρόνου, στοχεύει να αντιμετωπίσει τη μείωση της χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων “επειδή κοστίζουν πολύ”.

Στην Ελλάδα, όπου η σοβαροφάνεια είναι… κοινωνική αρετή, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που σε όλα τα σχολεία της χώρας εισάγεται ως μάθημα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, μαζί με την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ισότητα των φύλων και, επιτέλους, τη σεξουαλική αγωγή. Μέχρι σήμερα δυστυχώς, το ελληνικό σχολείο έχει αποτύχει να εφοδιάσει τους μαθητές με δεξιότητες ζωής.

Ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα, αυτόν της σεξουαλικής αγωγής, ο μόνος λόγος που θα απασχολούσε εκπαιδευτικούς και μαθητές οτιδήποτε γύρω από το σεξ και την αντισύλληψη θα ήταν η διαρροή τολμηρών φωτογραφιών και μηνυμάτων sexting μεταξύ των μαθητών. Ωστόσο, η πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται από μελέτες δείχνει ότι οι έφηβοι ξεκινούν όλο και πιο νωρίς τη σεξουαλική δραστηριότητα, με όποιες συνέπειες και αν έχει αυτό λόγω της άγνοιάς τους ή της κακής πληροφόρησης για τέτοια ζητήματα.

Εξάλλου, για την ανάπτυξη μιας υγιούς σεξουαλικότητας σημαντικό ρόλο έχει το περιβάλλον όπου ζει και δραστηριοποιείται το παιδί και ο έφηβος να μην αποφεύγει να μιλάει γι’ αυτό. Γιατί, όταν ο έφηβος δεν βρίσκει απαντήσεις στα ερωτήματά του σχετικά με το άλλο φύλο και τη σεξουαλικότητα, καταφεύγει σε φίλους ή στο Διαδίκτυο και προσλαμβάνει μια διαστρεβλωμένη πληροφόρηση για το σεξ. Το πόσο ζωτικής σημασίας είναι να ξεπεραστούν οι… ντροπές, που πιάνουν τους μεγάλους απέναντι στους προβληματισμούς που μπορεί να έχει μια έφηβη ή ένας έφηβος για το σεξ, φάνηκε άλλωστε στη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς οπότε έγιναν πιλοτικά κάποια διαδικτυακά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής. Οι μαθητές αντέδρασαν με ενδιαφέρον, πολλοί εκφράζοντας την άποψη ότι έμαθαν χρήσιμα πράγματα, ενώ παραδέχτηκαν πως είχαν λάθος αντιλήψεις και πρότυπα για το σεξ.