Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 22:50

Πρωτοβουλίες τώρα για την Αδριατική Οδό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την περίοδο που μέσα από τις στήλες της “Ε” επιχειρήθηκε να αναδειχθεί το θέμα της ολοκλήρωσης της Αδριατικής Οδού.

Ενός μεγάλου διεθνούς οδικού άξονα, που θα ενώσει την Ελλάδα με την Τεργέστη και ουσιαστικά θα ανοίξει διαύλους οδικής επικοινωνίας με την Κεντρική Ευρώπη.
Ενός άξονα που θα διέρχεται 7 χώρες και ουσιαστικά θα αποτελεί ένα δίκτυο σύνδεσης των επιμέρους σύγχρονων αυτοκινητόδρομων της κάθε χώρας, δημιουργώντας έτσι μια νέα οικονομία με σημαντικές προοπτικές για όλες τις κατά μήκος του περιοχές.
Όπως έχουμε και στο πρόσφατο παρελθόν σημειώσει -όσο και αν ξενίζει ορισμένους- οι βασικές εκκρεμότητες αυτού του άξονα είναι επί ελληνικού εδάφους. Πρόκειται για τα τμήματα Πάτρα - Πύργος (για το οποίο εδώ και μήνες έχουμε “καλά νέα”, που για αυτά ακούμε και ακόμα να τα δούμε), το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό (όπου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχουμε τη γνωστή “μηδενική λύση” για περιβαλλοντικούς λόγους) και το Καλό Νερό - Τσακώνα (που περιμένει την εξέλιξη του Πάτρα - Πύργος για να έχουμε νέα για την τύχη του). Αλλά και το Ιωάννινα - Κακαβιά στον βορρά (για το οποίο στην Ήπειρο τα τελευταία 24ωρα έχει αρχίσει να συζητείται η πιθανότητα να πλασαριστεί ως κάθετος άξονας της Εγνατίας και όχι ως απόληξη της Ιόνιας Οδού, ώστε να καμφθούν τα χρηματοδοτικά εμπόδια).
Από εκεί και πέρα στις άλλες χώρες υπολείπονται ελάχιστα χιλιόμετρα εντός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και κάτι λιγότερο από 40 χιλιόμετρα στο τμήμα από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας έως το Μαυροβούνιο.
Από τότε που η “Ε” κίνησε μέσα από τις στήλες της το θέμα μιλώντας με ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, και παρά τις… καλές προθέσεις όλων, το θέμα ξανά βάλτωσε.
Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα μέσα από έναν φορέα, όπως η ΚΕΔΕ, να αναδειχθεί το ζήτημα, παρουσιάζοντας από τη σκοπιά όλων των περιοχών κατά μήκος του Δυτικού Άξονα τις προοπτικές σε βάθος χρόνου από την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου; Ή μήπως, από άλλη πλευρά, οι ευρωβουλευτές που “αγκάλιασαν” τότε το ζήτημα έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να μπει το έργο στο σύνολό του σε ρότα υλοποίησης;
Όπως και να έχει, αποτελεί κομβικής σημασίας θέμα η Ελλάδα να τρέξει και να καλύψει το χαμένο από την πλευρά της έδαφος, αποδεικνύοντας ότι πραγματικά μπορεί να είναι ισχυρός παίκτης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ας σταματήσουμε να ζούμε με τις ιδέες ότι υπερέχουμε κατά κράτος σε υποδομές από τους βόρειους γείτονές μας, διότι χρόνο με το χρόνο η ίδια η πραγματικότητα μας προσγειώνει και μάλιστα ανώμαλα.