Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 23:01

Κλιματική αλλαγή και εθελοντικές ομάδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κλιματική αλλαγή και εθελοντικές ομάδες

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή δεν είναι καινούργια, όπως πολλοί νομίζουν, έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να εκλαμβάνεται σοβαρά από πολλούς.

Κάποιοι νόμιζαν ότι απλώς επρόκειτο για την… πετριά ορισμένων οικολόγων και προσπερνούσαν. Ανάμεσά τους και αρκετοί από το τρέχον πολιτικό σύστημα, που δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν με… γραφικότητες. Οχι όμως όλοι -και αυτό είναι εύκολο να το διαχωρίσει κάποιος αν ανατρέξει σε δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών δυνάμεων τα προηγούμενα χρόνια.
Οπως είναι σαφές πάντως, πέρα από όσα γίνονται και δεν γίνονται από τους επίσημους για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που δεν είναι προ των πυλών αλλά πραγματικότητα, σημαντικό ρόλο παίζει η εθελοντική δράση ομάδων που δραστηριοποιούνται κατά τόπους.
Στη Μεσσηνία έχουμε την τύχη να έχουν οργανωθεί ορισμένες από τις πιο δραστήριες ομάδες, όπως η ΟΑΚ 4x4 Μεσσηνίας, η “Γαία”, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης κ.ά. Ομάδες, που με ελάχιστη βοήθεια έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σημαντικό τεχνολογικό και άλλο εξοπλισμό, ώστε να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και όποιου άλλου φορέα χρειαστεί. Διαθέτουν δικά τους πυροσβεστικά οχήματα, drone κ.ά., αλλά πάνω από όλα αποτελούνται από άτομα που εθελοντικά ρίχνονται στη …μάχη. Κάτι που πλέον μόνο σπάνιο δεν είναι, όπως βλέπουμε, καθώς συνδράμουν σε πυρκαγιές, πλημμύρες, αναζητήσεις αγνοουμένων…
Είναι σαφές ότι αυτές οι εθελοντικές δομές απαιτούν οργανωμένη στήριξη με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους. Αλλά χρειάζονται και έναν καλό συντονισμό, ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε δυνατότητά τους. Ετσι και χωρίς ανταγωνισμούς μεταξύ τους -που εκ των πραγμάτων δεν συνάδουν με τις θεμελιώδεις αρχές ίδρυσής τους- θα μπορούν να είναι ετοιμοπόλεμοι, με την ελπίδα να είναι αναγκαίοι όσο το δυνατόν λιγότερο.