Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 21:30

Η σημαντικότητα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Δημήτρη Πλεμμένου

 

Στη Μεσσηνία και την Πύλο για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου αναμένεται να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Φέτος συμπληρώνονται 194 χρόνια από το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, που είχε διεθνή αντίκτυπο εκείνη την εποχή και παράλληλα αποτέλεσε ίσως το αποφασιστικότερο βήμα για την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Κατά καιρούς συζητείται, και όχι άδικα, το γεγονός ότι αν και ιστορικό γεγονός με τόση εθνική σημασία, εντούτοις εδώ και δεκαετίες εορτάζεται περισσότερο ως μία τοπική εορτή, χωρίς ουσιαστικά να αναδεικνύεται σε εθνικό επίπεδο το πραγματικό νόημα της επετείου.

Η Ελληνική Επανάσταση μετά τις σημαντικές ηρωικές επιτυχίες των πρώτων ετών είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται σημαντικά και οι “Μεγάλες Δυνάμεις” της εποχής (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) παρενέβησαν με τους στόλους τους και επικράτησαν εντέλει του αριθμητικά υπερτερούντος τουρκοαιγυπτιακού στόλου, διακόπτοντας ουσιαστικά τις “ορέξεις” της Υψηλής Πύλης και θέτοντας τα θεμέλια για τη μετέπειτα ανακήρυξη του ελληνικού κράτους.

Πώς μπορεί λοιπόν η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, που κάθε χρόνο ακόμα και τώρα τιμάται με αγήματα ή αποστολές από Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία, να μην έχει πάρει πλέον την πραγματική της διάσταση εντός της χώρας; Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης η αλήθεια είναι πως ο εορτασμός τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, αλλά μάλλον απαιτούνται ενέργειες και σε ανώτερο επίπεδο για να αναδειχθεί πλήρως το νόημα της επετείου. Οδεύοντας λοιπόν τα επόμενα χρόνια προς τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη Ναυμαχία, το 2027, είναι μία καλή ευκαιρία ώστε χρόνο με το χρόνο η επέτειος να αναβαθμίζεται, κάτι που μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 20:07