Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 22:06

Το “φάντασμα” του λευκού βαν

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το “φάντασμα” του λευκού βαν

 

 

Ηταν τέλη Φεβρουαρίου του 2020 όταν η “είδηση” για την απόπειρα απαγωγής δύο παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Τρικόρφου από δύο άνδρες και μία γυναίκα μέσα σε ένα λευκό φορτηγάκι, απασχόλησε για μέρες τις Αρχές και τους χρήστες των social media.

Ενα αντίστοιχο περιστατικό στην Πύλο είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη και το καλοκαίρι του 2019, ενώ πέρυσι τον Ιούλιο καταγγέλθηκε ότι ένα λευκό αυτοκίνητο προσέγγισε 10χρονο αγόρι στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας και ο οδηγός τού είπε να μπει μέσα. Με πολλή προσοχή και επιφυλακτικότητα οι Αρχές εξέτασαν εξονυχιστικά τις αναφορές αυτές εξετάζοντας καρέ - καρέ υλικό από κάμερες ασφαλείας, χωρίς να προκύψει ότι είχαν βάση.

Στατιστικά στην Ελλάδα, όπως διαπιστώνουν τα στοιχεία του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, δεν γίνονται απαγωγές παιδιών από τρίτους, παρά αρπαγές από συγγενικά συνήθως πρόσωπα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι ενημερωμένα και να ξέρουν πώς να αντιδράσουν στην περίπτωση που τα προσεγγίσει ένας ξένος. Πάντως, παρά τις επαναλαμβανόμενες αναφορές για τέτοιου είδους απόπειρες απαγωγής από επιβαίνοντες πανομοιότυπων οχημάτων σε… διάφορα μήκη και πλάτη της χώρας, οι Αρχές και ο Οργανισμός “Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι καθησυχαστικοί προς τους γονείς και προτρέπουν να μην πιστεύουν ότι κυκλοφορεί ένα βανάκι που αρπάζει παιδιά, αλλά να εστιάζουν κυρίως στην προετοιμασία του παιδιού τους μπροστά σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο, μιλώντας του προληπτικά για δύσκολες περιστάσεις που μπορεί να βρεθούν.

Δεν πρέπει όμως να τρομάζουμε τα παιδιά με περιστατικά που δεν είναι αληθή.

Η… τρομολαγνεία του λευκού βαν ή του μαύρου αυτοκινήτου που κυκλοφορεί σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή και οι επιβαίνοντες σε αυτό που αποπειρώνται να αρπάξουν παιδιά, είναι εν πολλοίς ένας αστικός μύθος, που τη δεκαετία του 1980 διαδιδόταν από στόμα σε στόμα. Πλέον τα κοινωνικά δίκτυα και τα διάφορα blogs διασπείρουν αυτές τις ιστορίες με τρομακτική ταχύτητα…