Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 20:44

Γενναίες αποφάσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας ακόμα περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανακοινώθηκε προχθές και παρουσιάστηκε επισήμως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από την εποχή του μακαρίτη του Ματσίγκου έχουμε καταγράψει παρόμοιες ανακοινώσεις, που έχουν μείνει στα λόγια. Το αποτέλεσμα, γνωστό σ’ όλους - και το αποτύπωσε ο περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης που μίλησε για εικόνα που προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Ετσι, μετά από τόσα χρόνια μελετών και ανακοινώσεων, μόνο ένας ΧΥΤΑ, στο Κιάτο, λειτούργησε. Κι ένας ακόμα, στο Ξυλόκαστρο, είναι υπό κατασκευή. Τα σκουπίδια εν έτει 2010 εξακολουθούν να εναποτίθενται σε 79 χωματερές σ’ όλη την Περιφέρεια.
Τα ψέματα όμως τελείωσαν. Δεν πάει άλλο. Εχουμε πιάσει πάτο, δεν πάει πιο κάτω. Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία. Ο αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης οφείλει να τολμήσει. Με καθαρές κουβέντες, με διαφανείς διαδικασίες, μακριά από το πολιτικό κόστος και μικροτοπικιστικές σκοπιμότητες, πρέπει να προχωρήσει. Σ’ όλη την Περιφέρεια - αφού παντού το πρόβλημα είναι το ίδιο και σοβαρό. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
Η αιρετή Περιφέρεια οφείλει από την αρχή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σχετικά με το νέο σχεδιασμό και να αναλάβει δράση. Να φωτίσει τα θολά σημεία και να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων όσα προβλέπονται. Και στη μεταβατική διαχείριση και στη μόνιμη λύση. Οφείλει να δει και το θέμα των δεματοποιητών και να προχωρήσει το ζήτημα της οριστικής λύσης, με τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών που παραμένουν καχύποπτες και ετοιμάζονται να αντιδράσουν. Στοιχειοθετημένα, με αξιόπιστες μελέτες, με στοιχεία αντικειμενικά που δε θα αμφισβητούνται, οφείλει να κινηθεί η αιρετή Περιφέρεια.
Μαζί της θα έχει τον κόσμο, που έχει κουραστεί από τα λόγια και την ανευθυνότητα, το πισωγύρισμα μπρος στο πολιτικό κόστος.
Οι πολίτες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου θέλουν γενναίες αποφάσεις, για ένα καλύτερο περιβάλλον. Γιατί τους αξίζει καθαρό περιβάλλον μέσα από οριστικές και ξεκάθαρες λύσεις. Η σημερινή εικόνα με τα σκουπίδια στις πόλεις και τα χωριά είναι ντροπή για όλους μας.

 

Γιάννης Σινάπης

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:41