Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 20:44

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος βραδυκίνητος ασθενής

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δικαιοσύνη, ο μεγάλος βραδυκίνητος ασθενής

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Πέρασαν ακριβώς 10 χρόνια από τον Ιανουάριο του 2012, οπότε κατατέθηκε στη Βουλή το φιλόδοξο νομοσχέδιο που στόχευε στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση των φαινομένων αρνησιδικίας. 

Τότε, τόσο οι Δικαστικές Ενώσεις όσο και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικές θα μπορούσαν να είναι οι 80 νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου και κατά πόσο θα έδιναν λύσεις. Ο χρόνος, δυστυχώς, δικαίωσε δικαστικούς λειτουργούς και δικηγόρους, καθώς ο εκσυγχρονισμός της καθημερινής λειτουργίας των δικαστηρίων παραμένει μια δεκαετία μετά το μεγάλο ζητούμενο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν είχαν κανένα σπουδαίο αντίκρισμα στην καθημερινότητα του πολίτη ή στην ταχύτερη απονομή της.

Οσα χρόνια κι αν κύλησαν, όσες μεταρρυθμίσεις και αν έγιναν, στο προσκήνιο παραμένουν κρίσιμα ζητήματα, τα οποία οξύνθηκαν περαιτέρω λόγω της πανδημίας Covid-19 και η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος και βραδυκίνητος ασθενής. Και όταν ζεις την καθημερινότητα στα δικαστήρια και βλέπεις στην πράξη την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, τότε πώς μπορείς να αδικήσεις τους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν πρόκειται να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια; Οταν το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται, σημαίνει ότι το δικαιικό σύστημα δεν λειτουργεί στη χώρα με τρόπο τέτοιο, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη. Με αποτέλεσμα να διαχέεται στην κοινωνία η εντύπωση πως η Δικαιοσύνη είναι τυφλή... αλλά σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης πλήττει το κύρος και την αποτελεσματικότητά της, ενώ επιβραβεύει την ανομία και παράλληλα δίνει άλλοθι για συμπεριφορές αυτοδικίας. 

Κι επειδή τα αίτια για τις παθογένειες του χώρου είναι διαχρονικά και δομικά, η λήψη νομοθετικών μέτρων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι παραπάνω από αναγκαία. Γιατί, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, δύσκολα θα υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 21:28