Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 22:17

Πολλαπλά οφέλη από την επένδυση στον αθλητισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πολλαπλά οφέλη από την επένδυση στον αθλητισμό

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Εχουν περάσει 21 χρόνια από την τελευταία παρουσία μεσσηνιακής ομάδας στην πρώτη κατηγορία οποιουδήποτε ομαδικού αθλήματος. Από το 2001, οπότε η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας αποχαιρέτησε την τότε Α’ εθνική, εξέλιξη που σήμανε ουσιαστικά την έναρξη μίας γκρίζας εποχής για τον μεσσηνιακό αθλητισμό, τουλάχιστον στο επίπεδο των ομαδικών σπορ.
Μετά από όλα αυτά τα χρόνια η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος μέχρι τώρα φαίνεται πως είναι η πλέον επιτυχημένη των τελευταίων δεκαετιών για τον μεσσηνιακό αθλητισμό. Κι αυτό γιατί η “Μαύρη Θύελλα” βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας της Superleague 2 διεκδικώντας με σημαντικές προοπτικές την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Παράλληλα στο βόλεϊ τόσο στους άνδρες η Καλαμάτα ’80, όσο και στις γυναίκες ο Απόλλων Καλαμάτας είναι ανάμεσα στα φαβορί για την άνοδο στη Volleyleague. Αξιόλογες πορείες στις κατηγορίες τους σημειώνουν επίσης η Καλαμάτα B.C., που βρίσκεται σε τροχιά κορυφής στη Γ’ εθνική μπάσκετ ανδρών και ο αναγεννημένος το τελευταίο διάστημα Δίων Κυπαρισσίας στην ίδια κατηγορία, ο Άρις Καλαμάτας στην Α2 μπάσκετ γυναικών και το Διαβολίτσι στη Γ’ εθνική ανδρών στο ποδόσφαιρο, ενώ και η ομάδα του ΝΟΚ αγωνίζεται στην Α2 στο πόλο.
Η Μεσσηνία λοιπόν βρίσκεται στην ευτυχή συγκυρία μετά από χρόνια να έχει ομάδες με καλές πορείες σε πολλά ομαδικά αθλήματα και με προοπτικές του χρόνου να υπάρχουν περισσότερες από μία παρουσίες στις μεγάλες κατηγορίες.
Πέρα όμως από τη χαρά των φιλάθλων, όλη αυτή η συγκυρία πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για να δημιουργηθούν σε επίπεδο υποδομών οι κατάλληλες βάσεις, στις οποίες θα στηριχθούν στην πορεία οι ομάδες -σε όποια επαγγελματική κατηγορία κι αν αγωνίζονται- για να μπορέσουν με τη σειρά τους να ανέβουν επίπεδο και να εκπροσωπήσουν τη Μεσσηνία.
Η ανάπτυξη του αθλητισμού και οι καλές πορείες των ομάδων μιας περιοχής από τη μία δημιουργούν πρότυπα στις μικρότερες ηλικίες και ένα κίνητρο για την ενασχόληση όλο και περισσότερων παιδιών με τον αθλητισμό. Από την άλλη η παρουσία ομάδων σε μεγάλες κατηγορίες κάνει την περιοχή να ακούγεται περισσότερο, ενώ στα εμπορικά τουλάχιστον αθλήματα οι συχνές μετακινήσεις φιλάθλων -πέρα από τους όποιους κινδύνους- δημιουργούν και… κινητικότητα στην τοπική οικονομία.
Αναβαθμισμένες αθλητικές υποδομές μπορούν επίσης να προσελκύσουν (όχι φυσικά από μόνες τους) και σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις στην περιοχή, χωρίς να χρειάζεται να αναφερθούμε περαιτέρω στα θετικά.
Με λίγα λόγια η ανάπτυξη του αθλητισμού σε μια περιοχή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και για τους κατοίκους της και για την οικονομία της. Για να μην είμαστε άδικοι υπάρχουν κατά καιρούς διάφορες παρεμβάσεις αναβάθμισης των αθλητικών χώρων κατά τόπους στη Μεσσηνία. Απαιτείται όμως συνεργασία με τις ομάδες, ώστε οι παρεμβάσεις που γίνονται να καλύπτουν τις ανάγκες των διοργανώσεων στις οποίες αυτές (θα) αγωνίζονται.
Ας επενδύσουμε στον αθλητισμό και σίγουρα τα οφέλη μπορούν να είναι περισσότερα και σημαντικότερα από τους πόρους που απαιτούνται.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 21:15