Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 20:21

Ανάγκη επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η ποινή κατηγορουμένου ανεστάλη χθες στο Εφετείο για 3 χρόνια υπό τον όρο της επιτήρησής του από επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που το Κακουργιοδικείο αποφάσισε αντί ο καταδικασθείς να μπει στη φυλακή, εναλλακτικά να συνεχίσει σε καθεστώς ελευθερίας τη ζωή του για να αποδείξει ότι άξιζε την ευκαιρία. Στο διάστημα των 3 χρόνων λοιπόν η επιμελήτρια Ανηλίκων Καλαμάτας θα έχει συναντήσεις μαζί του και θα παρακολουθεί τυχόν υποτροπή του.

Και μην σας μπερδεύει ότι παρακολουθείται από επιμελήτρια Ανηλίκων ένας ενήλικος, αφού αυτό προβλέπεται όταν δεν λειτουργεί στα δικαστήρια ξεχωριστή Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής: Αναλαμβάνει τις υποθέσεις αυτές το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων. Ωστόσο, υπάρχει θέση επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής στα Δικαστήρια Καλαμάτας και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη, αλλά -για άγνωστους λόγους- δεν έχει αναλάβει υπηρεσία. Και επειδή είναι ένα μέτρο που αν εξαιρέσει κανείς ότι στην εφαρμογή του υπάρχουν κάποια κενά από το νομοθετικό πλαίσιο, κατά τ’ άλλα αποσκοπεί στην ομαλή επανένταξη του παραβάτη μέσα στην κοινότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πλειονότητα όσων έχουν τεθεί υπό την παρακολούθηση επιμελητή στην Καλαμάτα συνεχίζουν να εργάζονται και δεν έχουν παρουσιάσει υποτροπή.

Όμως το σημαντικό με αυτό τον θεσμό είναι να υπάρχει συστηματική επίβλεψη ώστε οι καταδικασθέντες να μην υποπέσουν πάλι σε παράβαση. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται μάλιστα και συναντήσεις - συζητήσεις με την επιμελήτρια Ανηλίκων (ελλείψει επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής), η οποία πρέπει να αντεπεξέλθει σε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.

Ο διορισμός επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην παρακολούθηση του μέτρου, που εκτός από το να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν παραβάτη του νόμου, ασκεί επιπλέον ευεργετική δράση και στο σωφρονιστικό σύστημα και λειτουργεί αποσυμφορητικά και για τις φυλακές, όπου ο μεγάλος αριθμός κρατουμένων οδηγεί σε ιδρυματισμό τους, ενώ χάνεται και κάθε έννοια σωφρονισμού εφόσον λειτουργεί ως αποθήκη ψυχών και... εκκολαπτήριο πιο σκληρών παραβατών.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 21:09