Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 20:42

Να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Την υπόσχεση ότι οι σταφιδοπαραγωγοί θα στηριχθούν μέσα στον Μάρτιο στην απώλεια του εισοδήματός τους το 2021, έδωσε στη Βουλή στις 21 Φεβρουαρίου ο (νέος) υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε”, δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Χαρίτση “με ποιον τρόπο και με ποιο εργαλείο συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης” θα δοθεί η στήριξη, επικαλούμενος τότε το πρόγραμμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

Επειδή η 25η του περασμένου μήνα παρήλθε και μπήκαμε στον Μάρτιο, ο υπουργός οφείλει να κάνει πράξη τα λόγια του. Να ασχοληθεί αμέσως με το ζήτημα της σταφίδας και να ανακοινώσει τον τρόπο, τα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών και του προϊόντος.

Θα επαναλάβω ότι η υπόσχεση είναι θετικό νέο, όταν μάλιστα δίνεται στη Βουλή κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς τηρούνται πρακτικά και ο υπουργός εκτίθεται πολιτικά και εκθέτει και την κυβέρνησή του. Ομως αυτό δεν φτάνει, καθώς τα πολιτικά πράγματα, και τα πρόσφατα, έδειξαν ότι οι υποσχέσεις παρέμειναν ανεκπλήρωτες. Ο προκάτοχος του υπουργού (της ίδιας κυβέρνησης) δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Η προβληματική κατάσταση με τη σταφίδα επιδεινώθηκε και οι αγρότες-παραγωγοί βιώνουν τραγικές στιγμές, καθώς αρκετές ποσότητες παραμένουν στις αποθήκες, ενώ άλλες πουλήθηκαν με 60 και 80 λεπτά.

Αμεσα μέτρα για τη σταφίδα χωρίς χρονοτριβή ζήτησε την περασμένη εβδομάδα και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), με επιστολή του προς τον υπουργό. Και αφού υπενθυμίζει τη στάση του πρώην υπουργού “να «κουκουλώσει» το πρόβλημα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με ασύστολα ψεύδη”, τονίζει πως αναμένουν “από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προβεί άμεσα σε χορήγηση στήριξης στους σταφιδοπαραγωγούς, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εμβληματική αυτή καλλιέργεια”.

Ο υπουργός οφείλει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του, γνωρίζοντας ότι οι παραγωγοί δεν θα ανεχθούν νέα κοροϊδία. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 20:44