Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 22:06

Τσιγγάνοι και παραβατικότητα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Οι ίδιοι και οι ίδιοι κλέβουν, κι όμως τους αφήνουν ελεύθερους" διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα ένας τσιγγάνος. "Ολοι τούς ξέρουν και όλοι τούς ξέρουμε, γιατί δεν κάνουν κάτι;" αναρωτήθηκε. Κι αν ο συγκεκριμένος αποτελούσε για πολλούς... την εξαίρεση του κανόνα, δεν αποτελεί εξαίρεση και η ατιμωρησία. Απάντηση φυσικά κανείς δεν πρόκειται να πάρει.
Διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, παραβατικά άτομα που κυκλοφορούν ανάμεσα σε άλλους που ενδεχομένως θέλουν την ησυχία τους, υπάρχουν παντού και -γιατί όχι;- στους καταυλισμούς. Υπάρχουν όμως και τσιγγάνοι που διαμαρτύρονται για τη διακίνηση ναρκωτικών στη γειτονιά τους, αλλά σπάνια συλλαμβάνεται κάποιος. Αλλοι διαμαρτύρονται για τους κλέφτες που μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια αλλά δεν μπαίνουν στη φυλακή… Χαρακτηριστικό είναι το ότι πολλοί είναι εκείνοι, τσιγγάνοι ή όχι, που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι και απλά καλούνται να δίνουν τακτικά το "παρών" στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Και μη σας μοιάζει με ανέκδοτο πως υπάρχουν κάποιοι που δίνουν "παρών" καθημερινά με… ρεπό την Κυριακή.
Αν δούμε την καθημερινή αστυνομική δραστηριότητα θα διαπιστώσουμε πως μέσα σε 10-15 μέρες στον ακόμα γενικά ήσυχο  νομό μας -σε σύγκριση με τα χειρότερα, εννοείται- έχουν πέσει θύματα κλοπής πάνω από 150 πολίτες, ενώ οι συλλήψεις μετριούνται... σε λίγα δάχτυλα του ενός χεριού. Κατά τα άλλα βέβαια η Αστυνομία δουλεύει - όπως ισχυρίζεται και η τοπική διοίκησή της. Οι περισσότερες όμως συλλήψεις που έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες περιορίζονται σε… επαίτες, στον μικροπωλητή παράνομων CD και γενικά σε εκείνους που δεν έχουν τα μέσα για να… τρέξουν.
Φυσικά, δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε τις σημαντικές υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί. Στις περισσότερες όμως, οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί. Υπάρχουν και σημαντικές υποθέσεις, όπου συλλαμβάνονται οι δράστες και δημιουργούνται δυνατές δικογραφίες μετά από άρτια έρευνα - αλλά είναι ελάχιστες.
Από την άλλη υπάρχουν δεκάδες σημαντικές εκκρεμείς υποθέσεις που σέρνονται στο πέρασμα του χρόνου, ως ένα ακόμα κομμάτι της μακριάς… ουράς αστυνομικών εκκρεμοτήτων "λόγω φόρτου εργασίας και ελάχιστου προσωπικού". Υπάρχουν υποθέσεις που περιμένουν τη σειρά τους στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια. Υπάρχουν υποθέσεις που στο τέλος θα ξεχαστούν ή, ακόμα χειρότερα, ο δράστης θα έχει πεθάνει από γηρατειά, μπορεί κι από… τύψεις, πριν τιμωρηθεί.

 

Κέλλυ
Δημητρούλια

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:41