Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 21:40

Βελτίωση της βιτρίνας και όχι πραγματική αλλαγή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Την κυκλοφοριακή μελέτη για το έργο “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα Καλαμάτας” ενέκρινε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, με τις επιφυλάξεις, αντιδράσεις και αποχωρήσεις από την ψηφοφορία των συμβούλων της μειοψηφίας.

Το έργο περιλαμβάνει αναπλάσεις σε 20 δρόμους της Καλαμάτας, και όπως παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, η δημοτική αρχή κοιτάζει την ουσία και όχι τη διαδικασία. Και με βαρύγδουπες δηλώσεις του μίλησε για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, για βελτίωση της ποιότητας ζωής, για… για...

Λίγη ώρα νωρίτερα στην οδό Αριστοδήμου, 120 μέτρα από την κεντρική πλατεία, μια νταλίκα που είχε ξεφορτώσει ξυλεία φράκαρε στη γωνία με την Πολυχάρους, καθώς είχαν παρκάρει αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές του δρόμου (επιτρέπεται από τη μία πλευρά), όπως γίνεται κάθε μέρα. Κλήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, έκοψε τις κλήσεις και ο δρόμος απελευθερώθηκε μετά από αρκετή ώρα.

Το απαράδεκτο αυτό σκηνικό εξήγησε το λόγο που πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις ανάπλασης. Ούτε μεγαλεπήβολα ούτε μεγαλόπνοα σχέδια. Απλά, η κατάσταση έχει ξεφύγει στο κέντρο της Καλαμάτας με τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οι αναπλάσεις με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων θα επιτρέπουν ίσα ίσα την κυκλοφορία και τη στάθμευση στη μία πλευρά του δρόμου. Θα καταπολεμήσουν το παράνομο παρκάρισμα σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Ομως, το ζήτημα της στάθμευσης είναι μείζον και η απομάκρυνση του αυτοκινήτου από το κέντρο της πόλης απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, κυκλοφοριακή μελέτη με οργανωμένα πάρκινγκ περιμετρικά, και αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας. Κι επειδή αυτά δεν έχουν δρομολογηθεί καν και δεν υλοποιούνται από τη μια μέρα στην άλλη, οι τριτοκοσμικές εικόνες με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, στις γωνίες και σε άλλα απίθανα σημεία θα μεταφερθούν παραπέρα από το κέντρο.

Χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη και οργανωμένο συνολικό σχέδιο, οι αναπλάσεις θα βελτιώσουν τη βιτρίνα και όχι την ουσία και δεν θα φέρουν την πραγματική αλλαγή στην πόλη.