Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 21:00

Το Ιστορικό Κέντρο να αναπτυχθεί όπως του πρέπει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το Ιστορικό Κέντρο να αναπτυχθεί όπως του πρέπει

Το 2020 και το 2021 ο Δήμος Καλαμάτας υλοποίησε προσωρινές και αποσπασματικές πεζοδρομήσεις στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Πεζοδρομήσεις που δεν τις πίστεψε, δεν τις εφάρμοσε στην πράξη και τις παράτησε στην τύχη τους. Και αυτό για να τα έχει καλά με όλους, με επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής, καθώς οι απόψεις ήταν διχασμένες και είχαν προκληθεί αντιπαραθέσεις.

Η προχειρότητα και η αδιαφορία για την επιτυχία του μέτρου καταδείχθηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, όταν τα προβλήματα και οι παθογένειες της πρώτης χρονιάς δεν απασχόλησαν τη δημοτική αρχή, ούτε τη δίδαξαν. Δεν φρόντισε να τα αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις την επόμενη. Δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει, να διαβουλευτεί με επαγγελματίες και κατοίκους. Να αναθέσει κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή και ευρύτερα για τη σύνδεσή της με το εμπορικό κέντρο.

Την αφορμή για την ανακίνηση του θέματος, που έχει ξεχαστεί και δεν είναι στις προτεραιότητες, μας έδωσε η πεζοδρόμηση στη Σφακτηρίας και στα κάθετα δρομάκια που φθάνουν σε αυτήν από τη Νέδοντος και την Αριστομένους. Η Σφακτηρίας και τα δρομάκια άλλαξαν όψη, έγιναν ελκυστικά, απέκτησαν ζωντάνια κι επισκεψιμότητα, γίνονται στέκι ελκυστικό.

Δίπλα, πιο πάνω στο Ιστορικό Κέντρο, δρόμοι, όπως η Ιθώμης, η Αιπύτου, η Ηφαίστου, η Αγίου Ιωάννου και η Παπάζογλου παραμένουν δρόμοι που χρησιμεύουν κυρίως για τη στάθμευση των αυτοκινήτων, εμφανίζοντας εικόνα υποβάθμισης και στασιμότητας. Είναι αλήθεια ότι με τις αναπλάσεις σε γειτονικά σημεία (πλατεία Υπαπαντής, Αναγνωσταρά) χάνονται θέσεις στάθμευσης και το ήδη σοβαρό πρόβλημα επιδεινώνεται.

Ομως, το Ιστορικό Κέντρο που είναι ελκυστικό πλέον όλο το χρόνο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, να λύσει το ζήτημα της στάθμευσης. Πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του δήμου -δημοτικής αρχής και μειοψηφιών- και μέσα από οργανωμένο σχέδιο, υπεύθυνη μελέτη και διαβούλευση να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει και να συμβάλει όπως πρέπει, με το δικό του ξεχωριστό μερίδιο στην ανάπτυξη της πόλης.