Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 19:37

Υποκριτικό το ενδιαφέρον για την αντιπυρική προστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Η Πολιτεία αδιαφορεί για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας από τις πυρκαγιές. Δεν νοιάζεται για την πρόληψη της σωτηρίας των δασών ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Δεν φροντίζει να ενισχύσει τις δασικές υπηρεσίες με τα χρήματα και τα μηχανήματα που πρέπει, για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς που θα προκληθεί. Δείχνει ότι τα μαθήματα του περσινού καλοκαιριού και άλλων αντιπυρικών περιόδων με μεγάλες καταστροφές και απώλειες δεκάδων ανθρώπων δεν δίδαξαν.

Με χρηματοδότηση μόλις 19.000 ευρώ από την Πολιτεία το Δασαρχείο Καλαμάτας δεν μπορεί να συντηρήσει και να καθαρίσει βασικούς δασικούς δρόμους στον Ταΰγετο και σε άλλες κρίσιμες ορεινές περιοχές ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Γι’ αυτό και ζητεί τη συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου, κυρίως με μηχανήματα. Ηταν το κύριο συμπέρασμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καλαμάτας. Μάλιστα, ο δασάρχης παραδέχθηκε ότι έχουν αφήσει έξω το δάσος της Βασιλικής, γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση κι έκανε λόγο για αρκετούς κλειστούς δασικούς και αγροτοδασικούς δρόμους.

Στις 12 Απριλίου, στο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών Μεσσηνίας είχε σημειώσει πως έχουν πρόβλημα στον Ταΰγετο με τα μηχανήματα που έχουν σοβαρές βλάβες και δεν έχουν πιστώσεις για επισκευή. Μάλιστα, είχε εκφράσει την ελπίδα μήπως τους δοθούν μηχανήματα από τους δήμους και την Περιφέρεια, για να εξασφαλίσουν βατότητα σε καίριους δρόμους, καθώς με 30.000 και 40.000 ευρώ δεν γίνεται να τους συντηρήσουν όλους.

Σε μια κανονική χώρα οι καταστροφές στα δάση, οι ζημιές σε περιουσίες, οι απώλειες ανθρώπων, θα είχαν θέσει την αντιπυρική προστασία σε πρώτη προτεραιότητα. Θα είχαν οδηγήσει σε αποφάσεις ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών και αναβάθμιση της πρόληψης και της υλοποίησης έργων συντήρησης κι επέκτασης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Θα είχαν ανασυγκροτήσει στην πράξη τις υπηρεσίες της δασοπροστασίας και δεν θα τις άφηναν να παρακαλούν δήμους και περιφέρειες για μηχανήματα. Το ενδιαφέρον μετά την καταστροφή είναι υποκριτικό και κοστίζει πολύ περισσότερο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 20:47