Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 22:15

Η έλλειψη πάρκινγκ ανατροφοδοτεί το κυκλοφοριακό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσηκώσει στην Καλαμάτα η είδηση ότι στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων αναπλάσεων στον κεντρικό τομέα της πόλης, θα χαθούν 112 θέσεις στάθμευσης. Σε βαθμό μάλιστα που ορισμένοι μπροστά στην απώλεια αυτών των θέσεων τάσσονται ενάντια στις αναπλάσεις, που έτσι κι αλλιώς έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την εικόνα του κέντρου και να το κάνουν περισσότερο ελκυστικό.
Σε μία πόλη όμως όπου έτσι κι αλλιώς η στάθμευση στο κέντρο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, η περαιτέρω κατάργηση δεκάδων θέσεων εύκολα δημιουργεί προβληματισμό. Άλλωστε οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει -κακώς- να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο ακόμα και για τις πλέον μικρές αποστάσεις.
Οι θέσεις στάθμευσης που θα περιοριστούν λόγω των επικείμενων αναπλάσεων όμως θα πρέπει να συνδυαστούν με μία σειρά άλλων μέτρων, που θα έρθουν να εξισορροπήσουν την κατάσταση. Πέρα από την ύπαρξη των ποδηλατοδρόμων, που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ωθήσει αρκετούς να επιλέγουν το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του δικτύου δημόσιας συγκοινωνίας της πόλης, ώστε να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες της σε συνδυασμό με μεγάλους χώρους στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου, ώστε να μην φαντάζει μονόδρομος η είσοδος στην Καλαμάτα στις 4 ρόδες.
Είναι σαφές άλλωστε ότι όταν μέσα σε μία πόλη το αυτοκίνητο είναι το βασικό μέσο μεταφοράς και δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες θέσεις στάθμευσης, τότε το κυκλοφοριακό πολλαπλασιάζεται ως πρόβλημα στην προσπάθεια των οδηγών να παρκάρουν. Δεν πρόκειται για κάποιον γενικό ή αόριστο κανόνα, αλλά για μία πραγματικότητα που όλοι μας έχουμε βιώσει κινούμενοι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Οι αναπλάσεις και η αναμόρφωση του δημόσιου χώρου με όρους ήπιας ανάπτυξης και σεβασμό στη ζωή των πολιτών είναι απαραίτητες και ορθώς η δημοτική αρχή επεξεργάζεται και παρουσιάζει τα πλάνα για το… νέο κέντρο. Ας θωρακιστεί όμως αυτή η προσπάθεια, όχι απλώς επειδή “γκρινιάζουν” κάποιοι πολίτες και επαγγελματίες, αλλά γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι οι βελτιωτικές παρεμβάσεις θα έχουν το προσδοκώμενο ωφέλιμο αποτέλεσμα για την πόλη.