Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 20:27

Οταν δεν έγιναν ούτε τα αυτονόητα αντιπλημμυρικά...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οταν δεν έγιναν ούτε τα αυτονόητα αντιπλημμυρικά...

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι τα πιο σημαντικά και θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας για όλες τις αρχές. Ολα αυτά στα λόγια, γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι απογοητευτικά.

Στην Καλαμάτα το τελευταίο μεγάλο αντιπλημμυρικό ήταν αυτό της Ηρώων, που υλοποιήθηκε από τον Παναγή Κουμάντο, που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή, στην πρώτη του θητεία αν θυμάμαι καλά, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990. Εργο που μνημονεύθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά που έκανε ως δήμαρχος.

Το σημείωμα γίνεται με αφορμή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στον Νέδοντα, για την οποία υπάρχουν επιφυλάξεις και αντιδράσεις. Κυρίως για τις παρεμβάσεις που προβλέπει και για την αναστάτωση που θα επιφέρει στην πόλη. Εχω κι εγώ τους προβληματισμούς μου, όμως με ενοχλεί η υποκρισία και η αποποίηση ευθυνών, η απουσία αυτοκριτικής για τις παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και παραμένουν στα λόγια και τις “ανησυχίες”.

Αναφέρομαι στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα με τις κολόνες, από την 23ης Μαρτίου έως την Κιλκίς, εκεί που ήταν το αναψυκτήριο. Και στη γέφυρα της Ιατροπούλου, στο παλιό ταχυδρομείο που λέγαμε -τα πιο επικίνδυνα σημεία που απειλούν την Καλαμάτα με πλημμύρα. Είναι καταγεγραμμένα εδώ και 25 χρόνια τουλάχιστον, αναφέρονται, επισημαίνονται, αλλά καμία αρχή, δημοτική πρώτα απ’ όλα, δεν ευαισθητοποιήθηκε να τα μελετήσει σοβαρά και να απαιτήσει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης.

Κι ερχόμαστε σήμερα να ενοχληθούμε που μελετάται το ξήλωμα του τμήματος αυτού, με σκοπό να σκεπαστεί ξανά, γιατί θα ταλαιπωρηθεί η πόλη. Ειδικός στα τεχνικά δεν είμαι, αλλά προτιμώ να ταλαιπωρηθεί η πόλη για μήνες, για να σωθεί από το ενδεχόμενο πλημμύρας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Υποκριτική είναι και η αναφορά για τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της πόλης που έγινε χωρίς τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι με τα αντιπλημμυρικά ο περιφερειακός θα έφθανε μέχρι του Καρέλια.

Οταν τόσα χρόνια δεν έγιναν τα αυτονόητα αντιπλημμυρικά, το αντιπλημμυρικό του “Μορέα” είναι  φαραωνικό αλλά απαραίτητο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 20:28