Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 19:01

Να είμαστε ειλικρινείς και να μην κοροϊδευόμαστε!

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να είμαστε ειλικρινείς και να μην κοροϊδευόμαστε!

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Στη λίστα των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων τοποθέτησε τα θέματα των αναπήρων από βήματος του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Οι επισημάνσεις του περιφερειάρχη για την αποτυχία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και την αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος ευπαθών ομάδων του πληθυσμού πέρασαν στα ψιλά της επικαιρότητας. Η επίσημη Πολιτεία και οι πολίτες δεν ασχολούνται με… ήσσονος αξίας ζητήματα, όπως αν θα υπάρχει ράμπα για πρόσβαση στο χώρο μιας εκδήλωσης ή αν ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης στέκεται μόνος με το αναπηρικό του αμαξίδιο κάτω από ένα βάθρο επισήμων.

Και πώς άλλωστε να ενδιαφερθεί ο μέσος άνθρωπος όταν οι… άρχοντες του τόπου χειρίζονται με αλαζονεία θέματα της καθημερινότητας και ιδίως αυτά που αφορούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ενώ κομπορρημονούν για το… πόσο εντυπωσιασμένη και ευχαριστημένη έμεινε η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου από τις κοινωνικές δομές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Να είμαστε ειλικρινείς και να μην κοροϊδευόμαστε! Οι κοινωνικές πολιτικές για ΑμεΑ οφείλουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες των αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

Η έρευνα, που την παρουσίασή της από τις σελίδες της “Ε” επιμελήθηκε η γράφουσα στο φύλλο της 16ης Ιουνίου, φανερώνει ότι η ανεπάρκεια των υποδομών του κράτους και οι κοινωνικές προκαταλήψεις είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή των ΑμεΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παράλληλα, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε δρόμους/πεζοδρόμια. Θετικά αξιολογείται το έργο των φορέων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, των ΜΚΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον αντίποδα, υπάρχει αρνητική αξιολόγηση για το έργο της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων.

Και όσοι πιστεύουν ότι οι ψήφοι των ΑμεΑ δεν… μετράνε, να επισημάνουμε τη σημαντική παρουσία της αναπηρίας στα νοικοκυριά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (περίπου 1 στα 4)...

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 21:03