Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 22:22

Μία ακόμα χαμένη χρονιά για τη σύνδεση Καλαμάτας - Κρήτης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Απέχουν μεταξύ τους σε ευθεία γραμμή μόνο 240 χλμ., αλλά η μετάβαση από τη μία περιοχή στην άλλη απαιτεί αρκετές ώρες και μία σχετική ταλαιπωρία. Καλαμάτα και Χανιά αποτελούν δύο πόλους τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να συνδέονται μεταξύ τους με αμοιβαία οφέλη -και όχι μόνο για τις δύο αυτές περιοχές, αλλά γενικότερα για την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Πάνε πολλά χρόνια άλλωστε από τότε που η Καλαμάτα συνδεόταν ακτοπλοϊκά με το Καστέλι Κισσάμου και αεροπορικά με το Αεροδρόμιο “Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, την ώρα που ο τουρισμός δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα έπρεπε να ενώνει τη Μεσσηνία με την Κρήτη. Εκατοντάδες φοιτητές από τη Νότια Πελοπόννησο σπουδάζουν στην Κρήτη και αντίστροφα, ενώ αρκετοί είναι οι πολίτες που καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου χρειάζεται να μετακινηθούν για διάφορες περιστάσεις από τη μία περιοχή στην άλλη. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και από ερωτήματα που συχνά δεχόμαστε στην “Ε” για το εάν υπάρχουν ακόμα δρομολόγια.
Αεροπλάνο δεν απογειώνεται πλέον, ενώ πλοία όπως ο “Θησέας”, η “Μυρτιδιώτισσα” κ.ά. που κατά καιρούς είχαν δρομολογηθεί, έχουν περάσει στην Ιστορία μαζί με το πρότζεκτ της ουσιαστικής και βιώσιμης σύνδεσης Πελοποννήσου και Κρήτης.
Η συζήτηση περί βιωσιμότητας είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα όχι ατελέσφορη. Αλλωστε όσον αφορά την αεροπορική σύνδεση έχει προταθεί και κατά το παρελθόν η Καλαμάτα να αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό της σύνδεσης Χανίων ή Ηρακλείου με Αλεξανδρούπολη ή Ιωάννινα -λύση που θα διασφάλιζε πολλαπλές συνδέσεις περιοχών.
Για την ώρα το μόνο σίγουρο είναι ότι μία ακόμα θερινή περίοδος χάθηκε για το συγκεκριμένο θέμα και πλέον θα πρέπει να αρχίσει να συζητείται τι θα μπορούσε να γίνει, από το 2023.