Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 21:20

Μελέτες για την προστασία και την αναβάθμιση του Παμίσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μελέτες για την προστασία και την αναβάθμιση του Παμίσου

Του Γιάννη Σινάπη

Το είχα ξεχάσει, γι’ αυτό χάρηκα όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το βράδυ της Δευτέρας ότι στις 8 Ιουλίου στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου μαζί με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό του “Μορέα” στον Νέδοντα, θα εξεταστεί και αυτή για την αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου, από το φράγμα στον Αρι έως τις εκβολές στη θάλασσα.

Το πρώτο που θυμήθηκα ήταν ότι το έργο αυτό ήταν από τα μεγαλεπήβολα του τέως δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη, από το 2015 και το 2016. Και όταν τόνιζε πως το έργο αυτό θα αλλάξει την προοπτική της Μεσσήνης, το λιγότερο τον ειρωνεύονταν και τον περνούσαν για γραφικό. Χρειάστηκαν κοντά 6 χρόνια, προκειμένου οι μελέτες κοντά στα 3 εκ. ευρώ να φθάσουν στο επίπεδο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στα συνήθη στάνταρντ για μελέτες του Ελληνικού Δημοσίου, για τις οποίες μάλιστα δεν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον ή μια στοιχειώδης πίεση σε τοπικό επίπεδο για την προώθησή τους.

Ψάχνοντας το αρχείο μου βρήκα ότι τον Ιούλιο του 2020 σε ρεπορτάζ μου έγραφα:

“Το 2021, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι έτοιμες οι μελέτες που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών για τον ποταμό Πάμισο. Μελέτες που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου από το φράγμα στον Αρι έως τις εκβολές στη θάλασσα και την περιβαλλοντική αξιοποίηση των εκβολών και της παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι της Μπούκας”. Τότε αναμενόταν ότι γύρω στο φθινόπωρο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα κατατίθετο στα Δημοτικά Συμβούλια Μεσσήνης και Καλαμάτας, προκειμένου να εκφράσουν γνώμη και να προτείνουν βελτιώσεις και διορθώσεις. Τώρα ήρθε η ώρα.

Για τη σημασία της μελέτης στέλεχος του υπουργείου Υποδομών μας είχε επισημάνει ότι “είναι σύνθετη και μεγάλη μελέτη, προβλέπει διευθέτηση, αντιπλημμυρικά, με πιο σημαντικό την προστασία του αεροδρομίου και ανάπλαση”.
Ελπίζουμε αυτή τη φορά τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όχι όπως στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος.